Invazia sovietică prin obiectivul fotografilor afgani instruiți de Statele Unite

Un soldat urmărește bomdardamentul unei văi din Afganistan de către forțele sovietice. Lovitura de stat comunistă din Afganistan, din 1978, a fost urmată de o invazie de scară largă a trupelor Uniunii Sovietice.

Un soldat trece printr-un traseu cu obstacole, ca parte din instrucția militară. Invazia sovietică din 1979 a fost condamnată de către Națiunile Unite și a contribuit la alimentarea uneia dintre cele mai scumpe operațiuni ale CIA-ului (Agenția americană de informații) din istorie.

„Mujahedinii” anti-sovietici, nume dat luptătorilor jihadiști împotriva sovieticilor, lângă o grămadă de muniție. Se pare că începând cu anul 1979, CIA a început să finanțeze în mod secret grupurile militante musulmane, care aveau să petreacă zece ani luptând împotriva sovieticilor.

Întâlnirea președintelui american Ronald Reagan cu liderii mujahedinilor din Afganistan în 1983. Ani la rând, Statele Unite și Arabia Saudită au canalizat sute de milioane de dolari tranmițîndu-le militanților anti-sovietici din Afganistan, în încercarea de a slăbi Uniunea Sovietică. (Fotografia Guvernului Statelor Unite).

Un luptător mujahedin privește cerul după un atac aerian. Întrucât condițiile au devenit din ce în ce mai riscante în Afganistan pentru jurnaliștii străini (în 1984 un diplomat sovietic a promis că orice jurnalist prins cu luptători mujahedini va fi ucis), Washingtonul a finanțat un program controversat prin care a oferit rebelilor afgani aparate de fotografiat.

Un fotograf face poze unui grup de mujahedini.  Din 1985, jurnaliștii americani au început să învețe soldații afgani să fotografieze.

Centrul de Resurse Media din Afganistan (CRMA) a înmânat aproximativ 50 de aparate fografice pentru a documenta ceea ce a devenit un război „ascuns” din cauza imposibilității jurnaliștilor să acopere conflictul. Fotografiile din această galerie fac parte din cele 94.000 de instantanee realizate în timpul proiectului.

O bază sovietică. Peste 20 de fotografi și jurnaliști care au lucrat pentru proiectul CRMA au fost răniți, iar doi au fost uciși.

Mujahedinii în timpul unei întâlniri în provincia Parwan.  

Un elicopter sovietic zboară deasupra unui sat.

O rachetă făcută de sovietici, trasă de un mujahedin. Majoritatea armelor finanțate de CIA și furnizate militanților islamici erau făcute în URSS.

Luptătorii mujahedini trag dintr-o bazuka. Un oficial american a reamintit faptul că CIA a cumpărat astfel de arme din diverse surse, inclusiv de la o unitate coruptă a armatei sovietice din Afganistan.

Pe lângă sarcina lor de a documenta războiul, Centrul de Resurse Media din Afganistan a fotografiat și scene din viața de zi cu zi, cum ar fi aceste puncte de schimb valutar din Peshawar.

Arme sovietice pe un covor țesut de refugiații afgani.

Un atac aerian distruge un sat afgan. De cele mai multe ori, luptele erau o succesiune de ambuscade ale mujahedinilor împotriva convoaielor sovietice, urmate de raiduri ale avioanelor sovietice asupra satelor din apropierea locurilor de atac.

Un soldat mujahedin ține resturile unei bombe cu parașută. Modelul permite avioanelor să lanseze bombe la altitudine joasă, fără să fie prinse în explozie.

Un comandant al gherilelor după ce a fost împușcat de un „spion sovietic” în timpul unei nunți.

Manechinele unor soldați sovietici. Pe pancartă scrie: „Surorile din Shahr-e Naw” – un cartier din Kabul – „plâng, în timp ce surorile comuniștilor își fac machiajul.”

Trupul unui soldat sovietic. Peste 14.000 de soldați sovietici au fost omorâți în timpul celor nouă ani de război.

Trupul unui bărbat afgan, omorât în timpul unui bombardament sovietic. Cel puțin jumătate de milion de civili afgani au fost omorâți și peste cinci milioane de oameni (sau o treime din populație) au fost nevoiți să emigreze.

O fotografie rară a soldaților sovietici și a bărbaților afgani. Un soldat își amintește că i s-a spus că „ei ajută oamenii din Afganistam să pună capăt feudalismului și să construiască o minunată societate socialistă”.

O pictură murală comunistă distrusă.

Sticle cu alcool confiscate de un grup mujahedin, probabil înainte de a fi distruse.

Un soldat cu o mitralieră. Unele dintre grupările mujahedinilor finanțate de CIA erau compuse din islamiști radicali, care mai târziu au format grupuri desemnate drept „organizații teroriste”. Deși Osama bin Laden a luptat împotriva sovieticilor, este neclar dacă acesta a primit vreodată asistență din partea SUA.

O mină sub formă de fluture este în așteptarea unei victime. Milioane de dispozitive de dimensiunea unui telefon au fost aruncate din avioanele sovietice pe teritoriul Afganistatului. Dispozitivele colorate puteau fi ușor observate și evitate de soldați. Multe din ele au rănit, însă, copiii.

Soldați sovietici în provincia Panjshir din Afganistan. „Nu exista populație pașnică, toți erau luptători de gherilă”, își amintește un militar.

Un om din Afganistan ține în mână o mină antitanc italiană.

Buletinul de identitate al unui soldat sovietic pe nume Ivan Zavarzin.

Un soldat care a dezertat din armata sovietică și s-a convertit la Islam. Până la sfârșitul războiului, circa 200 de soldați sovietici, care au dezertat sau au fost capturați, au rămas în Afganistan. Câțiva mai trăiesc acolo și astăzi.

Soldați sovietici în patrulă. Acuzațiile de atrocități din timpul războiului au afectat imaginea Uniunii Sovietice. După ce a prins câțiva copii afgani torturându-i tovarășii răniți, un soldat a recunoscut că a prins mai multe femei și copii, a turnat combustibil pe ei și i-a ars de vii.

Un luptător mujahedin cu o rachetă sovietică neexplodată. Când arhiva Centrului de Resurse a fost înmânată Bibliotecii Congresului S.U.A. în 2016, un vorbitor a menționat că fotografiile au umplut „un gol uriaș” în istoria ultimului război al Uniunii Sovietice.