Inventivitatea fiscală la români

Discursul de duminică al președintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost o adevărată declarație de război, combinând clișeele comunistoide cu cele xenofobe și populiste.

La temelia ideologiei comuniste se află teza lui Marx conform căreia „lupta de clasă este motorul istoriei”. În numele acestei idei s-au produs crime îngrozitoare deoarece trebuiau lichidate clasele „exploatatoare”, clasele „dușmănoase”, ce se opuneau mersului înainte către „socialismul victorios”. Așa cum au arătat istoricii, clasele sociale „ostile” puteau să fie orice, în funcție de interesele conducătorilor comuniști în diferite momente.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)

Foarte puțini mai folosesc vocabularul marxist în România de astăzi, dar obiceiul de a inventa dușmani a rămas. Și în această privință, Partidul social-democrat vrea să ne arate că este un continuator al Partidului comunist: dacă nu mai poate să zdrobească „dușmanul de clasă” își alege alte ținte – „statul paralel”, multinaționalele, străinătatea, băncile etc. Discursul de duminică al președintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost o adevărată declarație de război, combinând clișeele comunistoide cu cele xenofobe și populiste.

Urmările nu s-au lăsat așteptate: partidul a trecut de îndată la punerea în practică a indicațiilor prețioase ale liderului. Exemplul l-a dat ministrul finanțelor, care a anunțat o lungă listă de modificări ale fiscalității, mai direct spus o listă de noi taxe și impozite. Vor fi afectate sectoare importante ale economiei, începând cu sectorul energetic. Ministrul de finanțe n-a uitat, firește, băncile, în legătură cu care Liviu Dragnea rostise cuvinte grele, acuzându-le că se îmbogățesc pe spinarea poporului.

Astfel încât a fost inventată o taxă specială pentru bănci, purtând o denumire care să-i ungă la inimă pe cei năpăstuiți de către capitaliștii hrăpăreți: taxa pe lăcomie. Guvernarea încearcă astfel să contracareze creșterea indicelui Robor. Nu avem cum intra aici în detalii și nici n-am, de altfel, competența necesară, așa că mă voi limita la câteva precizări sumare. Indicele Robor înseamnă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile bancare în moneda națională și este un indicator stabilit de Banca Națională pe baza informațiilor furnizate de principalele bănci. O valoare mică a indicelui Robor înseamnă o rată mai mică pentru creditele contractate în lei. Toate bune și frumoase numai că acest indice depinde și de alți factori (de inflație, în primul rând) și nu poate fi stabilit în mod artificial de Banca Națională.

Guvernarea actuală are o acută nevoie de bani așa că nu e de mirare că inventează fel de fel de biruri. Nu se mulțumește însă cu asta și recurge la cele mai grosolane procedee ale propagandei anti-capitaliste. Regăsim aici, în definitiv, mecanismul luptei de clasă: vinovații sunt, întotdeauna, ceilalți.