Un avion al companiei Ukrainian International Airlines s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Teheran cu destinația Kiev. Toți cei 176 de oameni de la bordul avionului au murit. Majoritatea pasagerilor erau iranieni (82) sau canadieni (63).
Autoritățile din Iran spun că tragedia s-a produs din cauza unor probleme tehnice nespecificate, însă au apărut și teorii neverificate precum că avionul ar fi fost doborât de armata iraniană.
Ambasada Ucrainei la Teheran a publicat întâi un comunicat potrivit căruia avionul într-adevăr s-ar fi prăbușit din cauza unor probleme tehnice. Însă acest comunicat a fost apoi șters și înlocuit cu un text care vorbește doar despre cercetarea circumstanțelor tragediei, fără a afirma vreo cauză concretă.
Jurnalistul BBC, Tom Burridge, scrie că toate datele publice arată că avionul a urcat normal, fără probleme, până la înălțimea de 2400 de metri, când s-a întâmplat ceva brusc și catastrofal.
Your browser doesn’t support HTML5
La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat lumea să nu facă speculații pe seama accidentului și a anunțat deschiderea unei investigații penale privind prăbușirea avionului. Totodată, Zelenski a declarat că întreagă flotă aeriană a Ucrainei va fi supusă unor controale tehnice.
Aeronava prăbușită a fost cumpărată acum patru ani, nefiind exploatată anterior, și era printre cele mai noi din flota Ukrainian International Airlines. Reprezentanții companiei spun că avionul a trecut ultima întreținere tehnică acum două zile, pe 6 ianuarie, și că e improbabil să fi existat vreo defecțiune tehnică. Igor Sosnovski, vicepreședintele companiei, nu admite nici posibilitatea unei erori umane: „Având datele conform cărora avionul a urcat până la 2400 de metri, posibilitatea unei greșeli a echipajului este minimă. Noi nici nu o luăm în calcul. Ținând cont de experiența lor, e greu să presupunem că de vină ar fi echipajul”.
Descoperirea cauzei accidentului e complicată și de faptul că Iranul refuză să trimită cutia neagră către americanii de la Boeing...
Descoperirea cauzei accidentului e complicată și de faptul că Iranul, pentru moment cel puțin, refuză să trimită cutia neagră către americanii de la Boeing, producătorul avionului prăbușit. Autoritățile de la Teheran spun că „nu e clar” cărei țări să trimită cutia neagră pentru analiză.
De obicei, dacă un avion pățește ceva, producătorul aeronavei este implicat în investigație pentru a ajuta la depistarea cauzelor accidentului. În cazul de față, neîncrederea Iranului și sancțiunile impuse de președintele SUA, Donald Trump, împotriva Teheranului ar putea împiedica Boeing să participe la investigație. Totuși, compania americană a anunțat că e gata să asiste operatorul ucrainean în orice fel e nevoie.
Boeing 737-800 - accidentul din Iran, ancheta și sancțiunile americane
Compania americană Boeing a declarat că este în curs de a strânge toate informațiile posibile despre accidentul aviatic de miercuri 8 ianuarie, din Iran. Normal, experți ai firmelor constructoare participă la anchetarea cauzelor unui astfel de accident dar în acest caz, participarea experților americani ar putea fi afectată de sancțiunile reimpuse de administrația Trump împotriva Iranului, în mai 2018 odată cu ieșirea Statelor Unite din acordul nuclear internațional cu Teheranul. Agenția semioficială de știri iraniană „Mehr”” l-a citat pe șeful autorității aviatice cu declarația că Iranul nu va trimite firmei Boeing cutiile negre ale avionului.
Avionul de tip Boeing 737-800 este folosit în lumea întreagă pentru curse medii și în acest moment sunt active mii de avioane de acest tip.
Avionul ucrainean avea o vechime de trei ani si fusese în revizie cu puțin timp înainte de accidentul de miercuri, din Iran.
Accidentul a avut loc la doar câteva ore după ce Iranul a lovit cu rachete balistice două baze militare americane din Irak. Atacul a fost un răspuns la asasinarea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani, pe 3 ianuarie, la Bagdad.
Washingtonul și Kievul au interzis temporar companiilor americane și ucrainene să opereze zboruri în spațiul aerian al Irakului și Iranului. Măsuri similare au fost luate de zeci de alți operatori aerieni din întreaga lume, printre care Air France, Malaysia Airlines, LOT Polish Airlines sau Lufthansa.
Agenția de stat Rosaviația de la Moscova le-a recomandat companiilor rusești să evite și ele Iranul și Irakul, precum și zona Golfului Omanului și a Golfului Persic.
Radio Svoboda îl citează pe fostul șef al Serviciului de informații externe de la Kiev Mykola Malomuj, care crede că încă nicio versiune privind cauzele prăbușirii avionului ucrainean nu poate fi exclusă, mai ales în contextul agravării conflictului dintre SUA și Iran. Potrivit lui Malomuj, un verdict credibil poate fi dat doar de o investigație sub egida Organizației Internaționale a Aviației Civile, cu participarea experților iranieni, ucraineni și poate canadieni, dat fiind numărul mare de cetățeni ai Canadei care au murit în această catastrofă.