Theresa May: invitația pentru Trump e valabilă

Theresa May şi Donald Trump

Biroul de presă al premierului britanic Theresa May a declarat vineri că invitația de a vizita Marea Britanie adresată președintelui Statelor Unite, Donald Trump, este valabilă.

Anunțul a venit la câteva ore după ce Donald Trump anunțase că nu va merge la Londra pentru că nu vrea să taie panglica noii ambasade americane a cărei construcție ar fi fost „cu cântec”.

„Invitația (pentru D. Trump) a fost trimisă și a fost acceptată”, a spus astăzi un purtător de cuvânt de la reședința premierului britanic, adăugând că data vizitei nu a fost stabilită. „Statele Unite sunt unul din cei mai vechi și mai stimați aliați ai noștri, iar puternicul și profundul nostru parteneriat va supraviețui”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Mai devreme Trump anunțase că și-a anulat vizita programată pentru luna viitoare pentru că noua ambasadă americană de la Londra s-ar fi ridicat în baza unor tranzacții financiare păguboase pentru Statele Unite. „Nu voi tăia panglica!”, a avertizat președintele pe Twitter. Trump a părut să dea vina pentru presupusele deficiențe ale proiecutului pe predecesorul său Barack Obama, deși planul mutării ambasadei de la Londra a fost pornit de administrația republicanului George W. Bush.

Trump a spus că Obama ar fi vândut „pe o sumă de nimic” ambasada veche ca să construiască alta pe bani grei într-un loc departe de centru.

Unii cred însă că adevăratul motiv al anularii vizitei lui Trump la Londra este teama de protestele ample care i-ar fi însoțit vizita.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, i-a învinovățit pentru anularea vizitei liderului american pe primarul Londrei, Sadiq Khan, și pe liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn.

Khan a spus că „mulți londonezi i-au dat limpede de înțeles lui Trump că nu este binevenit la Londra, cu agenda sa de învrăjbire”. „Se pare că în sfârșit a priceput”, a mai spus primarul. Anularea vizitei a fost salutată de asemenea de mai multe partide politice și organizații neguvernamentale.

Dezamăgit s-a arătat Nigel Farage, fostul lider al partidului pentru independență, cel cu Brexit-ul, care a spus că este trist că Trump, care vizitat deja mai multe țări, n-a fost tocmai în cea mai „apropiată” cultural și politic de America, în Marea Britanie.