Ioana Pârvulescu: laureată a Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene (VIDEO)

Ioana Pârvulescu

Scriitoarea română a fost distrinsă pentru povestirea scurtă „O voce”, dedicată și avînd drept personaj principal pe Monica Lovinescu.

De la Viena s-a anunțat astăzi că scriitoarea română Ioana Pârvulescu a fost distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene, la categoria Premiul Profesioniștilor, pentru povestirea scurtă „O Voce”. Distincția a fost acordată în cadrul concursului literar „O poveste europeană: Câștigătorii premiului de Literatură al UE scriu Europa”. La concurs au participat 36 de autori din 26 de țări, premiile fiind acordate pentru mai multe categorii: Premiul Public, Premiul Profesionist, Premiul parlamentarilor și Mențiunea specială pentru moștenire culturală.

Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene, sub patronajul Parlamentului European, iar ceremonia de premiere s-a desfășurat în Palatul Belvedere la Viena.

Potrivit declarației juriului de profesioniști, compus din șase membri și prezidat de Liana Sakelliou (Grecia), Ioana Pârvulescu a fost distinsă pentru „excelență”, „pentru succesul cu care a creat o narațiune puternică pe tema libertății, din două perspective. Cea dintîi, de ficțiune bazată pe realitate, se referă la o tînără refugiată, Monica L. devenită o voce a libertății pentru tinerii români în cursul Răzaboiului Rece, cea de-a doua, de strictă ficțiune, referitoare la un funcționar de la controlul pașapoartelor, fără nume, imediat după ce frontierele europene s-au deschis pentru români.

Povestirea este dedicată, în mod evident, Monicăi Lovinescu, una din vocile de autoritate binecunoscute de la Radio Europa Liberă. Juriul a conchis la prezentarea premiului că „O voce” reușește cu foarte mult succes atât să-l facă să simtă emoțiile pe cititor, cât și să prezinte o temă cu un scop moral important pentru Europa dinainte și de după Războiul Rece”.

Pe lista scurtă a Premiului Literar al UE la categoria „profesioniști” s-au mai aflat lucrări de Adam Foulds (Marea Britanie), Meelis Friedenthal (Estonia), Jelena Lengold (Serbia), Andrej Nikolaidis (Muntenegru) și Isabelle Wéry (Belgia).

Toate lucrările premiate au apărut în limba lor de origine, împreună cu o traducere în limba engleză, într-un volum de peste 500 de pagini, „Istorii europene”, și poate fi citită online de toată lumea.

Iar Ioana Pârvulescu se prezintă pe site-ul http://www.euprizeliterature.eu/ cu ocazia altui premiu: