Iohannis pledează din nou cauza Moldovei. La Budapesta

Președintele român Klaus Iohannis și președinta Ungariei, Katalin Novák, la palatul prezidențial din Budapesta, 11 octombrie 2023

La o zi după ce spunea la București că va insista personal în forurile europene ca Moldova și Ucraina să deschidă chiar anul acesta negocierile de aderare la Uniunea Europeană, președintele român Klaus Iohannis a reiterat dorința miercuri, într-o țară care va avea în 2024 președinția UE: Ungaria.

„Am reiterat susținerea fermă a României pentru adoptarea până la finele acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova”, a spus Iohannis după convorbiri cu președinta Ungariei, Katalin Novák.

Miercuri, Iohannis vorbise despre extinderea UE la Palatul Cotroceni din București, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit Europa Liberă România, în prima vizită a unui președinte român la Budapesta în 14 ani, Iohannis a discutat cu Novák și despre asistența pentru R. Moldova ca unul din „cei mai afectați parteneri” din cauza războiului din Ucraina.

Declarația lui Iohannis de la Budapesta despre sprijinul pentru parcursul european al Moldovei a venit în ajunul vizitei la Chișinău a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ar urma joi să discute cu președinta Maia Sandu și alți lideri moldoveni progresele făcute de țara lor în drumul spre UE.

Buturuga ungară pe drumul spre UE?

Ungaria ar putea juca un rol important în avansarea negocierilor de aderare a Moldovei și a altor țări candidate, odată ce va prelua președinția rotativă a UE în a doua jumătate a anului viitor.

Chiar dacă sub guvernarea premierului naționalist Viktor Orban intră adesea în conflict cu UE pe teme legate mai ales de erodarea statului de drept în Ungaria sau de relațiile ei cu Rusia, Budapesta sprijină, în general, primirea de noi membri, mai ales din Balcanii de Vest.

O poziție mai specială are, totuși, Ungaria față de candidatura Ucrainei. Premierul Orban a amenințat că va bloca parcursul ei european dacă nu se rezolvă doleanțele de mai mare autonomie ale celor 156.000 de unguri din Ucraina.

În ultimele săptămâni, de când se vorbește mai mult despre o nouă extindere a UE, au apărut temeri că un eventual veto ungar îndreptat împotriva Ucrainei ar putea ține pe loc și candidatura moldoveană.

Liderii UE insistă însă că meritele și progresele țărilor candidate vor fi judecate individual.

### Vezi și... ### Liderii UE au discutat în premieră despre o nouă extindere. Concluzia: o doresc