Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că țara sa ajută cu instruire și dotări forțele armate moldovene, dar că, fiind membră a NATO, nu are modalități de a interveni militar în cadrul unui conflict în sprijinul Republicii Moldova, care și-a asumat un statut de neutralitate.
„Pur militar, nu văd modalități prin care să intervenim în cadrul unui conflict, dar putem să intervenim pentru perfecționarea personalului din Moldova, pentru a instrui, pentru a ajuta cu dotarea, cum am și făcut-o”, a spus Iohannis la o conferință de presă la Castel Mimi din apropierea Chișinăului, în marginea summit-ului Comunității Politice Europene.
Întrebat dacă România poate proteja spațiul aerian moldovean, Iohannis a spus: „Asta este o discuție complicată tocmai din apartenența la NATO, respectiv neapartenența la NATO”, dar a spus că modalitățile prin care România poate contribui la securitatea Republicii Moldova rămân „foarte multe”, inclusiv în cazul securității energetice.
Unul din cei câțiva lideri europeni care au vorbit în debutul summit-ului, Iohannis a repetat în conferința de presă că semnalul dat de eveniment este că Republica Moldova „nu este singură”.
El a spus că atât Ucraina, cât și Republica Moldova „trebuie să simtă” că europenii le ajută să fie în siguranță, inclusiv prin apropierea lor de Uniunea Europeană, dar a avertizat Chișinăul că negocierile de aderare la UE sunt o „procedură complicată”.
„Îmi doresc ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta ajutăm administrația din R. Moldova”, dar „nu trebuie să ne facem iluzii, negocierile sunt foarte complexe administrativ, câte o dată ai impresia că nu se mai termină, dar sunt necesare”, a spus președintele român.
El crede că R. Moldova poate atinge obiectivul stabilit de președinta moldoveană Maia Sandu de a intra în UE până în 2030, „dacă toată lumea se străduiește”. „În Balcanii de Vest a fost cu suișuri și coborâșuri. Sper ca administrația Moldovei să rămână pe un suiș constant”, a mai spus Iohannis.
În marginea summit-ului din R. Moldova, unde participă aproape 50 de lideri din țările europene și instituțiile UE, el a semnat o declarație comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.
Cei doi salută „progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice și confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO”.
### Vezi și... ### Summit-ul de la Bulboaca | Între forum de discuții și rezultate concrete