Iohannis: „Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă”

Klaus Iohannis la dezbaterea de la Heritage Foundation

Președintele României a participat la dezbaterea de la Heritage Foundation din Washington dedicată relevanței parteneriatului strategic româno-american.

Președintele român Klaus Iohannis vizitează Statele Unite, urmând să devină mâine primul șef de stat din Europa de răsărit primit la Casa Albă de Donald Trump. Ieri Iohannis a ținut un discurs despre relațiile româno-americane, iar ideile principale ni le-a relatat Sabina Fati.

Your browser doesn’t support HTML5

Klaus Iohannis la dezbaterea de la Fundația Heritage

„Nu există pentru ţările europene alternativă la NATO”, a spus președintele Klaus Iohannis la Washington, contrazicând cumva trendul european privind nu doar o politică de apărare comună, ci și o armată a Uniunii Europene.

Cancelarul Germaniei a preluat recent în plină campanie electorală o declarație făcută mai demult: „Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat soarta în propriile mâini”, a spus Angela Merkel, fără să explice dacă, într-adevăr, Europa s-ar putea apăra de o eventuală agresiune militară.

Președintele român a fost mereu ferm în această privință, mizând de la început pe NATO ca forță de apărare a statelor euro-atlantice și pe Statele Unite ca partener strategic pentru România. „Uniunea Europeană poate contribui semnificativ construirea de capabilităţi, sprijinind cercetarea şi dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică şi energetică”, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că „o angajare mai substanţială a aliaţilor europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”.

Pentru România, pentru Polonia și pentru statele baltice, țări care se află în proximitatea Rusiei și a căror istorie a fost marcată negativ de poziția lor geografică se regăsesc în discursul pe care l-a susținut Klaus Iohannis la dezbaterea organizată de Heritage Foundation cu tema „După 20 de ani: relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA în actualul context internaţional şi de securitate”.

Fundația Heritage este probabil cea mai influentă organizație conservatoare, începând cu anii ’80, iar dezbaterea dedicată României sugerează într-un fel importanța vizitei lui Klaus Iohannis la Washington. Înainte să fie invitat să vorbească aici, președintele român a primit o distincție importantă de la Comitetul Evreiesc American pentru „eforturile sale în privința combaterii antisemitismului și pentru legăturile strânse dintre România și Statele Unite ca și dintre România și Israel”. România este răsplătită pentru felul în care s-a raportat la antisemitism, nu doar în plan intern, ci și ca politică diplomatică. Premiul primit de Iohannis se intitulează „Light Unto the Nations”, care însemna „Lumina popoarelor” sau „călăuza” acestora, sugerând cumva că președintele român ar avea o misiune.

În discursul său despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite la 20 de ani de la semnarea acestuia, Iohannis declarat că pentru România, Statele Unite „înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democraţie şi garanţia că nu se va întoarce într-o sferă de influenţă estică”.

Apoi, prin contrast, a vorbit despre Rusia care „încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă”, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi „influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest”. Șeful statului român a fost de acord că e “nevoie” de un dialog cu Rusia, dar numai cu condiția ca acest dialog să fie „bazat pe o puternică descurajare”. Marea Neagră, le-a mai spus Iohannis americanilor, are un rol de pivot pentru securitatea transatlantică, iar flancul sudic al NATO trebuie întărit de la nord la sud, pe toate cele trei componente: terestră, aeriană și maritimă. Klaus Iohannis a mai spus că NATO trebuie să continue „să-și sprijine partenerii” nemembri ca Georgia, Ucraina și Moldova.

În ceea ce privește relațiile economice româno-americane din cadrul Parteneriatului Strategic, Iohannis socotește că ele au „un potenţial ridicat de creştere”, cu beneficii pentru ambele părţi, cu alte cuvinte Bucureștiul așteaptă mai multe investiții, mai mult capital american. Klaus Iohannis se ar vrea de altfel să nu se întoarcă cu mâna goală acasă, ci cu promisiuni solide și angajamente serioase.