Ion Ceban, validat oficial primar, dar fără o majoritate în CMC deocamdată

Primarul socialist Ion Ceban

Judecătoria Chişinău a validat luni mandatul de primar al Chișinăului, câștigat de socialistul Ion Ceban pe 3 noiembrie în fața contracandidatului blocului ACUM, Andrei Năstase. Magistrații au respins o contestație împotriva Consiliului electoral de circumscripție, prin care doi cetățeni au cerut anularea turului doi de scrutin. Astfel, Ion Ceban, care a acumulat peste 52 la sută din voturi, intră în exercitarea atribuțiilor de primar, deocamdată fără o majoritate în Consiliul Municipal Chişinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Ion Ceban, validat oficial primar, dar fără o majoritate în CMC deocamdată


Decizia instanţei de a valida mandatul de primar al Chişinăului, câştigat de socialistul Ion Ceban, era previzibilă după ce observatorii, atât locali, cât şi europeni, au constat la unison că scrutinul a fost în general liber şi corect, iar neregulile semnalate nu au fost de natură să influențeze rezultatele. Un alt element ce sugera un deznodământ favorabil primarului ales Ion Ceban este că nimeni nu a contestat la modul serios rezultatele alegerilor, nici măcar oponentul său, Andrei Năstase, care nu excludea anterior o eventuală fraudare a scrutinului.

Ion Ceban a declarat după şedinţa de judecată că printre prioritățile sale se numără reabilitarea drumurilor, combaterea corupției din Primărie, dar și fondul locativ. Iar lucrurile imediate care urmează a fi făcute sunt bugetul municipal, pregătirea către sezonul de iarnă, dar și numirea viceprimarilor. Ceban a reiterat că îşi doreşte la nivel municipal o coaliţie simetrică cu cea din Parlament, dintre PSRM şi blocul ACUM, dar nu a mai părut atât de sigur ca săptămâna trecută că o asemenea coaliție va fi formată:

Mi-am dorit să fie o coaliţie pentru că aşa cred că lucrurile ar merge bine, rapid, clar pentru toţi, cu angajamente concrete...

„Vedeţi că există probleme un pic mai complicate la nivel central, dar aici nu mă voi expune. Vreau să vă spun că voi lucra cu fiecare consilier şi vom avea un consiliu lucrativ în municipalitate. Voi face aşa că lucrurile se vor mişca foarte rapid în municipiu cu ceva formalizat sau fără. Eu mi-am dorit să fie o coaliţie pentru că aşa cred că lucrurile ar merge bine, rapid, clar pentru toţi, cu angajamente concrete, dar dacă nu va fi ceva formalizat lucrurile tot vor merge foarte repede înainte.”

Asumându-și eșecul în alegerile pentru funcția de primar al Chişinăului, Andrei Năstase a respins săptămâna trecută oferta propusă în ajun de Ceban pentru Blocul ACUM de a ocupa două fotolii de viceprimari şi două de pretori şi de a forma în Consiliul Municipal Chişinău o alianţă. „Nu facem coaliţii de dragul funcţiilor”, a spus Năstase acuzându-şi totodată oponentul că ar fi recurs la metode neortodoxe pentru a învinge, inclusiv forţând prezenţa la urne în unele sectoare care de regulă votează formațiunile de stânga.

În primele apariții televizate din ziua scrutinului, Andrei Năstase a admis că alegerile ar fi fost fraudate. El a exclus însă o repetare a situaţiei din vara trecută, când scrutinul a fost declarat nul de instanţă urmare a unei contestații a socialistului Ion Ceban:

„Vreau să mă documentez, să vedem dacă într-adevăr s-a fraudat şi dacă există motive pentru acest lucru - atunci da. Dacă nu există motive - nu voi face aşa ceva. Nu voi proceda niciodată cum a procedat Ion Ceban anul trecut.”

În iunie 2018, Judecătoria Centru nu a validat mandatul de primar al Chişinăului câștigat de Andrei Năstase, în fața oponentului socialist Ion Ceban, pe motiv că Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în ziua votării îndemnând alegătorii să iasă la vot. Drept argument că această încălcare a influenţat rezultatele scrutinului, judecătoarea Rodica Berdilo a invocat „zecile de mii” de vizualizări pe care le-au avut pe Facebook îndemnurile la vot lansate de Năstase.

### Vezi și... ### Cum să devii primar înainte de alegeri, fiind ministru


La distanţă de un an şi patru luni, în octombrie curent, Curtea de Apel a casat decizia primei instanţe, validând mandatul lui Năstase, câştigat la 3 iunie şi a declarat legale alegerile locale anticipate de anul trecut. Imediat după turul doi, din 3 noiembrie, Năstase a anunţat că revine în fruntea Ministerului de Internă şi a semnat o dispoziţie prin care a renunţat la atribuţiile de primar al Chişinăului până la validarea mandatului lui Ion Ceban.