Criza gazelor este „artificială” dar R. Moldova nu va obține un preț mai bun decât cel al pieței (Ion Sturza, fost premier)

Fostul premier și director general la Rompetrol, Ion Sturza (foto arhivă, Chișinău, 30 august 2021).

Într-un interviu cu Europa Liberă miercuri, fostul premier Ion Sturza a declarat că actuala criză este temporară : „ Noi voim ajunge să cumpărăm gaz la un preț mult mai mic decât îl cumpăram pe formulă, dar trebuie să avem răbdare și să nu cădem în capcana presiunilor de moment„ a susținut Sturza.

El apreciază că „ scopul final care se întrevede în toată operațiunea aceasta cu gazul în Europa a fost ca [Gazprom] să impună Germaniei să dea aprobările finale pentru Nord Stream” 2, gazoductul finalizat recent, și ca transportă gaz direct din Rusia, în Germania prin Marea Baltică.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Tot Sturza, fost director general la compania Rompetrol, a avertizat guvernul de la Chișinău că nu va obține pentru moment un preț mai bun la gaze decât cel de pe piața – care în opinia sa a crescut artificial dar o să și scadă în câteva luni : „ …trebuie să ne acomodăm, într-un fel sau altul, la condițiile pieței, piața se va echilibra și va reveni la normalitate în următoarele trei, maximum patru luni de zile, adică la prețurile pe care noi le-am avut cinci-șase luni în urmă.” a mai spus fostul premier Sturza.

Miercuri, în plenul Parlamentului European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că până în acest moment, compania rusă Gazprom și-a respectat numai contractele de lungă durată dar nu a reuşit să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, cum făcea în trecut. Pentru von der Leyen, actuala criză a gazelor din Europa este un argument în plus pentru a se accelera trazitul spre sursele alternative de energie, spre energia verde pentru a reduce dependența Europei de importurile de gaze.

Von der Leyen nu a comentat motivele care ar stat în spatele reticenței Gazprom de a răspunde cererilor de livrări suplimentare dar majoritatea observatorilor sunt de părere că scopul companiei este de a forța UE, în primul rând autoritățile de reglementare din Germania, să aprobe pornirea gazoductului Nord Stream 2, terminat recent.

Creşterea preţurilor energiei se va afla pe agenda Summitului UE care va fi găzduit joi şi vineri de Bruxelles.

### Vezi și... ### Criza gazelor: Guvernul de la Chișinău continuă negocierile cu Gazprom dar și cu partenerii alternativi

Revenid la R. Moldova și problema gazelor. Fostul premier Ion Sturza crede că actuala criză a gazelor ar fi momentul potrivit ca autoritățile dela Chișinău să folosească această „monedă” pentru a forța regiunea transnistreană să plătească pentru gazul furnizat, mai ales dacă este obținut din surse alternative : din Ucraina, România sau alte state UE, prin revers.

„…. dacă doriți ca regiunea să primească gaz, trebuie să plătiți prețul pe care noi îl achităm furnizorilor și plata trebuie să fie anticipată. E un argument foarte puternic în discuțiile cu Federația Rusă” crede Sturza.

„ Federația Rusă în ultimele, apropo, nu luni, dar săptămâni încearcă foarte insistent să-și rezolve problemele politice, strategice și geopolitice în regiune prin această criză a gazelor, exagerând”.