Ion Sturza: Suntem într-un război cu cei mai mari escroci de la începutul secolului

Moldova, Forum Moldova Integration Forum, Ion Sturza, 9 noiembrie 2021

„Mesajul meu către partenerii occidentali este că discuțiile despre democrație, transparență și proceduri sunt ok, dar noi suntem într-un război – un război cu cei mai mari escroci de la începutul secolului care au furat miliarde de la acest popor. Și aici toate instrumentele sunt bune”, a declarat Ion Sturza, președintele Asociației pentru Politică Externă, fost prim-ministru al Republicii Moldova, la Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova.

„Păstrăm aparențele, dar dacă nu-i aducem și nu-i tragem la răspundere pe Șor, Platon și Plahotniuc, misiunea noastră este pierdută. În rest, cu gazele, cu exportul de legume – rezolvăm. Dar dacă nu rezolvăm problema corupției, vom continua să rămânem un furnizor de insecuritate regională”, a declarat Ion Sturza. „Dacă e să vedem câte miliarde s-au dus în buzunarele escrocilor de-a lungul timpului, am fi șocați – este vorba cu siguranță de zeci de miliarde de dolari”.

Johannes Schraps, membru al Bundestagului German și membru al Consiliului Forumului moldo-german de la Berlin

Pe de altă parte, la același eveniment, Johannes Schraps, membru al Bundestagului German și membru al Consiliului Forumului moldo-german de la Berlin, a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să reformeze justiția și să combată corupția „respectând întru totul procedurile legale, pentru a nu lăsa loc de interpretări și speculații”.

Iar Luc Devidne, director general adjunct pentru Europa de Est și Asia Centrală din Serviciul European de Acțiune Externă, a spus că la alegeri „cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că nu doresc o țară împotmolită în corupție”, iar „combaterea corupției și îmbunătățirea sistemului judiciar, la fel ca și combaterea sărăciei sunt obiective care sunt în concordanță cu Acordul de Asociere semnat cu UE”.

„Reforma justiției și supremația legii este reforma cheie necesară în Republica Moldova. Instituțiile procuraturii și justiția trebuie aduse în cadrul legii. Trebuie îmbunătățit cadrul privind integritatea funcționarilor publici care va permite îmbunătățirea calități serviciilor publice.

Iar elucidarea fraudei bancare este testul-cheie pentru sistemul de justiție, vinovații trebuie pedepsiți și bunurile – recuperate. Republica Moldova este vestită prin această fraudă și prin raportul Kroll, iar printre beneficiari este dl Șor, care continuă să fie membru al Parlamentului”, a subliniat Luc Devigne.

Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova este la a opta ediție și este o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în faţa Republica Moldova pe calea integrării europene. Organizatori ai Forumului sunt Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).