Ion Tăbîrță: „Ne aşteaptă o toamnă politică a protestelor, opoziţia trebuie să-şi calculeze foarte bine pașii”

Your browser doesn’t support HTML5

Cele două proteste din Piaţa Marii Adunări Naţionale

Interviul dimineții cu analistul politic de la IDIS „Viitorul”.

Au oferit protestele recente ceva de învățat guvernării democrate și aliaților ei? Dar celor care le-au organizat? Ce au dezvăluit manifestațiile de duminică și luni? Și ce efect pot avea acestea: să sporească potențialul protestatar al populației? Să-l diminueze? Să-l concretizeze în voturi? Punctul de vedere al analistului politic Ion Tăbârță de la IDIS „Viitorul”.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Ion Tăbîrță

Europa Liberă: Proteste la Chișinău, organizate de comitetul Mișcării de Rezistență ACUM, care întrunește reprezentanți ai PAS, PPDA și PLDM, precum și ai diasporei, poate ultimele de o asemenea amploare până la viitoarele alegeri. Ce au dezvăluit, au arătat pentru Dvs., domnule Tăbîrță, manifestațiile de duminică și luni?

Ion Tăbîrţă: „Nu cred că vor fi ultimele de o aşa amploare. Pe undeva ai impresia că ele abia încep. Ne aşteaptă o toamnă politică a protestelor. Este evident că o bună parte din societate nu este mulţumită de acţiunile guvernării ce nu ne-ar spune ea. Acțiunile din ultimul timp ale guvernării sunt destul de controversate. Care ar fi lecția? Este foarte mult simbolism în ceea ce se întâmplă acum în R. Moldova şi în general legat de traiectoria celor 27 de ani de independenţă.

Am văzut o guvernare ruptă de poporul său când a avut loc acea depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pe fondul protestelor populaţiei care era în PMAN din anumite porniri interioare şi nu adusă acolo pur şi simplu să voteze sau să se manifeste cu picioarele.

Un alt simbolism a fost când la acel marş al portului popular nu erau spectatori. Nu era populaţie care să admire, să celebreze acea gamă colorată de tradiţii, de istorie. Acel marş al portului era pur şi simplu înconjurat de poliţişti mascaţi, pregătiţi eventual să intervină, să riposteze. Vedem această ruptură care există între cei care ne conduc şi cei pe care îi conduc.”

Europa Liberă: Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, ne spunea că protestele se amână pentru o perioadă încă nedeterminată. Credeți că e o decizie bună să se renunțe la proteste acum, când supărarea oamenilor pare să fi atins apogeul mai cu seamă după dimineața zilei de luni când protestatarii au fost evacuați cu forţa de poliţişti de la monumentul lui Ştefan cel Mare?

Ion Tăbârţă: „Este o declaraţie a domnului Slusari. Nu avem deocamdată o decizie a Mişcării de rezistenţă ACUM şi a partidelor de opoziţie. Este evident că opoziţia fiind angrenată în această dispută dură şi inegală cu guvernarea trebuie să-şi calculeze foarte bine paşii. Opoziția are resurse foarte limitate în

Opoziţia trebuie să-şi calculeze foarte bine pașii...

arsenalul său, iar guvernarea dimpotrivă dispune de aceste resurse, inclusiv administrative. Mergând cu șanse inegale în această dispută cu guvernare, dispută ce va fi lungă şi evident una de uzură, opoziţia trebuie să-şi calculeze foarte bine pașii. Este evident că există acest spirit protestatar în societate, un spirit care ne demonstrează că orice ni s-ar spune există foarte multă lume nemulțumită de ultimele acțiuni ale guvernării.”

Europa Liberă: Ce-au reușit din ce şi-au propus și ce nu au reușit organizatorii protestelor de duminică și luni?

Ion Tăbârţă: „Au reuşit să arate încă o dată faţa guvernării şi a complicilor acestei guvernări. Au reuşit să adune multă lume la protest în pofida numeroaselor piedici, inclusiv acea vacanță anti-protest de nouă zile oferită de guvern. Este evident că este o reuşită. Vorbind despre nereuşite, probabil încă nu există o coordonare clară a forțelor protestatare în situaţiile când apar provocări de genul celei a Partidului Shor. Dintr-o parte se crea la un moment dat impresia că apariţia în Piaţă şi ocuparea acesteia de Ilan Shor a pus în dificultate pentru o anumită perioadă

Adevărata reuşită o vom vedea în toamnă, mai spre perioada electorală...

opoziţia. Nu ştiu dacă ei aveau un plan B imediat de acţiune. Ulterior am văzut că au găsit o soluţie bună de a se regrupa în jurul monumentului lui Ştefan cel Mare şi de a organiza acel marş prin centrul capitalei. Cred că au fost soluţii bune de a face faţă provocărilor din partea Partidului Shor. Adevărata reuşită o vom vedea în toamnă, mai spre perioada electorală. Vom vedea dacă aceste partide din opoziţie vor reuşi sau nu să convingă populaţia să-i voteze la parlamentarele din februarie 2019.”

Europa Liberă: Dar guvernării democrate și aliaților ei au oferit protestele recente ceva de învățat?

Ion Tăbârţă: „Ar trebui să ofere. Această ruptură cu poporul despre care am vorbit nu denotă perspective bune şi clare pentru guvernare în eventualitatea alegerilor parlamentare. Poţi să recurgi la tactici electorale, PR tehnologic, însă o adevărată guvernare va fi una de succes, dacă va fi acceptată de popor. Or deocamdată vedem că legitimitatea acestei guvernări nu este prea mare. Dacă în perspectiva noului ciclu electoral sau legislativ guvernarea doreşte să fi mai receptivă faţă de popor, să se plieze pe mesajele şi pe aşteptările populaţiei, atunci nu trebuie să comunice prin intermediari, prin televiziuni că astfel beneficiile unor acţiuni pe care guvernarea susţine că le întreprinde pur şi simplu nu vor fi simţite de popor.”

Europa Liberă: Autoritățile au adoptat o atitudine de bagatelizare, de ridiculizare chiar a protestelor din zilele trecute. Premierul democrat Pavel Filip, de exemplu, a spus bunăoară că s-ar denatura lucrurile, vorbind de proteste, și ar fi vorba de „o manifestație politică, la care au participat binomul PAS si PPDA, dar și Partidul ȘOR”. Același Pavel Filip s-a revoltat că o zi – zicea domnia sa – de „manifestații electorale, politice, costă R. Moldova în jur de 3 milioane de lei” și că, „cu acești bani putem dubla hrana pentru copii în grădinițe, majora indemnizațiile pentru tinerii. Cum poate fi văzut un astfel de procedeu: să acuzi protestatarii că ar provoca cheltuieli, că ar lua pâinea de la gura copiilor, tinerilor?

Ion Tăbârţă: „Nu este prima acuzaţie de acest fel. Ne aducem aminte când a fost sistat ajutorul macrofinanciar din partea UE, premierul la fel făcea referinţă la grădiniţe. Este evident că

Lecţia pe care ar trebui să o înveţe guvernarea este că dacă sunt aceste proteste înseamnă că există o anumită nemulţumire...

guvernarea va încerca cumva să diminueze şi chiar să ridiculizeze acţiunile opoziţiei, ale societăţii civile. Acest lucru se referă la orice acţiune de protest împotriva guvernării. Lecţia pe care ar trebui să o înveţe guvernarea este că dacă sunt aceste proteste înseamnă că există o anumită nemulţumire. Este de dreptul partidelor de opoziţie să protesteze dacă ele nu sunt mulţumite de acţiunile guvernării.

În ultimul timp guvernarea a adoptat mai multe decizii controversate şi care au fost criticate inclusiv de partenerii de dezvoltare. Probabil guvernarea ar trebui să înceapă de la ea, să vadă ce nu face ea corect din moment ce există aceste proteste. Scopul opoziţiei, ca al oricărui partid, este evident cel să vină la putere. Prin urmare ea încearcă să taxeze electoral orice abatere, orice pas greşit al guvernării.

La acest protest au fost prezenţi foarte mulţi oameni care nu neapărat au ieşit pentru partidele de opoziţiei. Ei au ieşit pentru că simt că li se încalcă anumite drepturi. Partidele de opoziţie cu siguranţă că vor protesta, vor încerca să folosească nemulţumirea populației pentru a obţine cât mai multe dividende electorale. La fel procedează şi guvernarea. Reformele şi proiectele lansate recent de guvernare au şi ele o anumită tentă electorală. Cu aceste acţiuni vor merge reprezentanţii guvernării în faţa cetăţenilor pentru a-i convinge să-i voteze la alegerile din februarie 2019. Cred că guvernarea, până a minimiza importanța acestor proteste, probabil ar trebui să-şi revadă anumite acţiuni ale sale. Dacă ele sunt contestate înseamnă că nu sunt corecte.”