Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran pare să pregătească măsuri pentru a evita posibilitatea reluării tulburărilor sociale pe măsură ce se apropie aniversarea unui an de la moartea Mahsei Amini, o tânără care a murit în septembrie 2022 în timp ce se afla în custodia poliției pentru o presupusă încălcare a legii hijabului.
Hossein Salami, comandantul IRGC, a declarat la o conferință a oficialilor naționali din Basij (forțele paramilitare, una dintre diviziile IRGC) pe 1 august că „cea mai puternică, periculoasă, gravă și extinsă luptă” cu care se confruntă republica islamică - o referire la protestele și mitingurile de luni de zile care au izbucnit. după moartea lui Amini - ar putea lua avânt în săptămânile următoare.
### Vezi și... ### În Iran continuă protestele anti-guvernamentale, pe străzi și pe acoperișuriSalami a cerut măsuri preventive care să contracareze un nou val de proteste înainte de comemorarea din 16 septembrie, deși nu a oferit detalii. Salami a recunoscut implicarea forțelor IRGC și Basij în înăbușirea protestelor declanșate de moartea lui Amini.
Forțele de securitate iraniene au fost aspru criticate pentru dura lor reacție la proteste. Se spune că peste 500 de demonstranți au fost uciși și mulți alți răniți. Organizațiile pentru drepturile omului spun, de asemenea, că există dovezi clare că disidenții au fost torturați.
Moartea Mahsei Amini a devenit un slogan de luptă pentru mii de iranieni, în special femei și fete, care au ieșit în stradă pentru a-și arăta opoziția față de legea hijabului. Manifestanții au cerut dreptate pentru tânăra de 22 de ani și au scandat sloganuri antiguvernamentale, respingând deopotrivă politicile culturale, sociale și economice ale guvernului.
Rezistența la obligativitatea hijabului a devenit un punct central al protestelor. Multe femei și fete nu doar că au refuzat purtarea lui, ci au publicat pe rețelele de socializare imagini cu ele mergând pe străzile marilor orașe fără hijab pe cap.
Ca răspuns, diferite instituții ale statului au încercat să suprime acest val de proteste prin aplicarea legilor, închiderea afacerilor, blocarea paginilor de internet și declanșarea proceselor împotriva celor care susțin că hijabul trebuie să fie opțional.
Aflat în ultimele luni de mandat, al 11-lea parlament iranian a adoptat o atitudine dură, modificând în mod semnificativ proiectul de lege privind hijabul și castitatea al guvernului de la 15 articole la 70.
Noul proiect de lege, criticat vehement de experții în drept, introduce amenzi usturătoare pentru cei care sfidează obligativitatea hijabului. Legislația își propune să descurajeze femeile să apară din nou fără hijab.
Dar nu este singura nemulțumire care i-ar putea scoate în stradă pe iranieni. Aceștia se confruntă cu un spectru tot mai mare de probleme economice, inclusiv cu lipsa de apă, degradarea mediului și impactul sancțiunilor internaționale.
Oficialii republicii islamice, inclusiv comandantul IRGC, au etichetat protestele drept „răscoală” sau „revolte”, punându-le pe seama presupușilor „dușmani” ai țării.