Iran | Misiunea poliției moralității s-a încheiat, dar se caută noi metode pentru a aplica legea hijabului

Două femei fără hijab în Teheran.

Purtătorul de cuvânt al poliției iraniene pentru moralitate a declarat că misiunea unității de poliție s-a încheiat, dar că ar trebui folosite noi metode pentru a aplica legea obligatorie a hijabului din țară.

Purtătorul de cuvânt, Ali Khan Mohammadi,a declarat într-un interviu publicat pe 5 decembrie că diverse instituții din țară analizează posibilitatea de a avea mecanisme adecvate pentru a putea aborda problema hijabului, vălul islamic.

### Vezi și... ### ONU cere anchetarea independentă a reprimărilor sângeroase din Iran


„Pentru noi, principiul este că ar trebui să se încadreze în cadrul Shari'a și, în același timp, poporul nostru trebuie să respecte legea pentru a putea crea o atmosferă pașnică", a declarat Mohammadi în interviul publicat pe site-ul Entekhab, deși nu era clar că a vorbit cu acest organ de presă. El a precizat că o discuție despre castitate și hijab este populară în prezent în țară, iar deciziile sunt luate „într-un cadru mai modern". El nu a detaliat, dar a menționat utilizarea tehnologiilor moderne de identificare.

Statutul poliției iraniene pentru moralitate este neclar de când procurorul-șef al țării a declarat că această poliție cunoscută pentru brutalitatea ei a fost desființată în urma protestelor continue după moartea în septembrie, în custodia poliției, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Mohammad Jafar Montazeri susținea, conform agenției semi-oficiale de știri ISNA la 3 decembrie, că poliția moralității „a fost închisă", dar o zi mai târziu, agenția de știri de stat IRNA l-a citat spunând că „poliția morală nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar”, după ce a fost întrebat de ce a fost închisă poliția morală.

Înainte de interviul cu Mohammadi, oficialii nu spuseseră nimic - inclusiv cei de la Ministerul de Interne - despre statutul controversatei poliții a moralității, care a început să patruleze în 2006, sub controlul președintelui de atunci Mahmud Ahmadinejad, pentru a aplica codurile vestimentare islamice ale țării, în special cerința de a purta hijab, sau acoperământul de cap al femeilor.

Inițial, echipele formate din bărbați în uniforme verzi și femei în chadouri negre au emis avertismente, dar în curând au început să aresteze femei pentru presupuse încălcări ale legii.

Montazeri a fost citat, de asemenea, la 3 decembrie, spunând că parlamentul și sistemul judiciar „lucrează” pentru a stabili dacă legea care impune femeilor să poarte hijab în public ar trebui modificată. El a adăugat că „rezultatele vor fi văzute într-o săptămână sau două".

### Vezi și... ### Trei zile de demonstrații anti-guvernamentale și greve naționale în Iran

Guvernul iranian a declarat că peste 200 de persoane au fost ucise în protestele declanșate de moartea lui Amini în septembrie. Grupurile iraniene pentru drepturile omului estimează însă că cifra este de peste două ori mai mare. Organizația Națiunilor Unite a declarat că peste 300 de persoane au fost ucise în timpul protestelor naționale care au evoluat într-una dintre cele mai grave provocări la adresa teocrației țării de la Revoluția islamică din 1979.

În timp ce guvernul a adoptat o poziție dură față de proteste în ultimele luni, unii oficiali au început să adopte un ton mai conciliant atunci când vorbesc despre problemele din Iran, care se luptă sub povara sancțiunilor americane paralizante din cauza programului nuclear al Teheranului.

Într-un interviu acordat la 4 decembrie radiodifuzorului de stat iranian, ministrul adjunct al Securității, Majid Mirahmadi, a declarat că „principala cauză” a protestelor nu a fost cea economică. „Aceasta este o problemă, dar nu este cauza principală”, a afirmat Mirahmadi. „Este un protest împotriva nedreptății”.

Președintele Ebrahim Raisi a declarat la 3 decembrie că fundamentele islamice ale Iranului au fost consacrate în Constituție.

"Dar există metode de punere în aplicare a constituției care pot fi flexibile", a spus el.