Iran | Protestatara cu hijab ar fi fost bătută înainte ca „mărturisirea” ei să fie difuzată la televizor

Sepideh Reshnou, în emisiunea televizată

Agenția iraniană de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA) afirmă că o femeie care a mărturisit în direct că a încălcat legea hijabului din țară a fost bătută înainte de a face declarația.

Agenția, citând ceea ce a numit o „sursă informată”, a declarat pe 5 august că Sepideh Rashno a fost dusă la un spital din Teheran după ce a făcut declarația ujde a fost examinată pentru leziuni interne. Potrivit martorilor oculari citați de HRANAN, Rashno avea tensiunea arterială scăzută și avea dificultăți de mișcare când a fost transferată la spital.

Ea a fost dusă înapoi la închisoare imediat după examenul medical. Rashno, scriitoare și artistă în vârstă de 28 de ani, a fost arestată pe 15 iunie după ce înregistrarea video în care ea se ceartă cu o altă femeie care impunea regulile privind purtarea eșarfei pe cap într-un autobuz din Teheran a devenit virală.

Cealaltă femeie a amenințat că va trimite videoclipul - care o arată pe Rashno mergând cu autobuzul fără hijab obligatoriu - Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC). Ulterior, Rashno a fost reținută și, de atunci, este închisă fără a avea acces la un avocat și fără ca acuzațiile care i se aduc să fie făcute public.

Ea a apărut ulterior, după arestare, la televiziunea de stat iraniană, recitând replici care păreau a fi fost scrise de autorități.