Iranul a anunțat că va descărca datele din cutiile negre recuperate de la avionul ucrainean prăbușit lângă Teheran

Oameni depunând flori în Toronto în memoria victimelor catastrofei avia din Iran. 9 ianuarie 2020

Iranul a anunțat că va descărca datele din cutiile negre recuperate de la avionul ucrainean care s-a prăbușit lângă Teheran la începutul acestei săptămâni, ucigând toate cele 176 de persoane la bord, pe fondul sugestiilor occidentale că o rachetă iraniană a fost cauza accidentului. Oficialii aviației civile iraniene, pe 10 ianuarie, au respins vehement afirmațiile occidentale.

„Preferăm să descărcăm noi datele din cutiile negre în Iran, iar dacă vom vedea că ele au fost deteriorate, vom căuta ajutor. Un lucru este sigur, acest avion nu a fost lovit de o rachetă”, a adăugat Ali Abedzadeh, șeful agenției iraniene pentru aviație civilă într-o conferință de presă la Teheran.

Comentariile lui Abedzadeh au venit la câteva ore după ce Teheranul le-a oferit anchetatorilor ucraineni acces la fragmentele avionului și l-au invitat pe constructorul de avion Boeing și agenția de investigare a accidentelor din SUA să ajute la investigarea cauzelor accidentului.

Oleksi Danilov, cel mai înalt oficial al securității din Ucraina, a declarat că dorește ca investigația să se „miște mai repede” și că oficialii ucraineni lucrează pentru ca difuzarea rezultatelor preliminare ale anchetei să se întâmple „cât mai curând posibil”.

Un echipaj din rețeaua de televiziune americană CBS a declarat că nu văzut niciun fel de cordon de securitate și nici nu au întâlnit anchetatori atunci când a ajuns la locul accidentului pe 10 ianuarie.

„Practic toate piesele avionului au fost scoase ieri, spun localnicii, a scris corespondenta CBS Elizabeth Palmer într-un tweet.

Victimele au fost 63 de canadieni, 82 de iranieni, 10 suedezi, 4 afgani, 3 germani și 3 britanici. La bord erau, de asemenea, 11 ucraineni - 9 fiind membri ai echipajului.

Oficialii americani, canadieni și britanici au spus de ieri că este „foarte probabil” ca zborul Ukraine International Airlines (UIA) să fi fost doborât, probabil din greșeală, de o rachetă iraniană.

În conformitate cu regulile stabilite de organizația aviației ONU, NTSB are dreptul să participe la anchetă, deoarece accidentul a implicat un avion Boeing care a fost proiectat și construit în Statele Unite.

Agenția franceză de accidente aeriene BEA, care a ajutat la analizarea datelor de la înregistratorul de zbor al unui avion Boeing care s-a prăbușit în Etiopia anul trecut, a declarat că va fi și ea implicată în anchetă.

Comisia Europeană a declarat astăzi că este necesară o anchetă „independentă și credibilă”.

Orice implicare a NTSB ar putea fi limitată din cauza restricțiilor legate de sancțiunile financiare impuse de guvernul american asupra Teheranului.