Mama, tatăl și fratele Mahsei Amini au fost anunțați pe 8 decembrie pe aeroportul Iman Homeini din Teheran că le este interzis să călătorească în străinătate și le-au fost confiscate pașapoartele, a declarat pentru Radio Farda o sursă care a cerut să nu fie identificată. Avocatului familiei, Saleh Nikhbakht, care îi însoțea, i s-a permis, se pare, să călătorească.
Pe 19 octombrie, Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2023 lui Amini și mișcării „Femeie, viață, libertate”, care a fost declanșată de moartea ei.
„Parlamentul European este mândru să fie alături de cei care continuă să lupte curajoși pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran”, a declarat după anunț președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, adăugând că premiul „amintește de lupta lor și continuă să îi onoreze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate”.
### Vezi și... ### „Această revoluție este încă vie” | Tot mai multe femei iraniene sfidează legea hijabuluiPremiul, care a fost înființat în 1980 pentru a onora persoanele și organizațiile care promovează drepturile omului și libertățile fundamentale, include și acordarea unei sume de 50 de mii de euro celui care-l primește. Ceremonia de acordare a distincției va avea loc la Strasbourg, pe 13 decembrie.
Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit în arest la 16 septembrie 2022, la scurt timp după ce a fost reținută de așa-numita „poliție a moralității” pentru că ar fi încălcat strictul cod vestimentar islamic al țării. Susținătorii spun că a fost brutalizată în timpul detenției.
Moartea ei a declanșat cele mai mari mișcări de protest cu care s-a confruntat guvernul islamist de la Revoluția iraniană, din 1979 și autoritățile iraniene au lansat o represiune brutală împotriva demonstrațiilor de masă.
### Vezi și... ### Va supraviețui mișcarea de protest din Iran?