Iranul a împiedicat familia Mahsei Amini să părăsească țara pentru a primi Premiul Saharov

Protest antiguvernamental în Iran. O protestatară ține în mână o fotografie a Mahsei Amini

Autoritățile din Iran au împiedicat familia Mahsei Amini, a cărei moarte în arest în septembrie 2022 a declanșat proteste naționale, să părăsească țara pentru a accepta Premiul Saharov al Parlamentului European.

Mama, tatăl și fratele Mahsei Amini au fost anunțați pe 8 decembrie pe aeroportul Iman Homeini din Teheran că le este interzis să călătorească în străinătate și le-au fost confiscate pașapoartele, a declarat pentru Radio Farda o sursă care a cerut să nu fie identificată. Avocatului familiei, Saleh Nikhbakht, care îi însoțea, i s-a permis, se pare, să călătorească.

Pe 19 octombrie, Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2023 lui Amini și mișcării „Femeie, viață, libertate”, care a fost declanșată de moartea ei.

„Parlamentul European este mândru să fie alături de cei care continuă să lupte curajoși pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran”, a declarat după anunț președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, adăugând că premiul „amintește de lupta lor și continuă să îi onoreze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate”.

### Vezi și... ### „Această revoluție este încă vie” | Tot mai multe femei iraniene sfidează legea hijabului

Premiul, care a fost înființat în 1980 pentru a onora persoanele și organizațiile care promovează drepturile omului și libertățile fundamentale, include și acordarea unei sume de 50 de mii de euro celui care-l primește. Ceremonia de acordare a distincției va avea loc la Strasbourg, pe 13 decembrie.

Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit în arest la 16 septembrie 2022, la scurt timp după ce a fost reținută de așa-numita „poliție a moralității” pentru că ar fi încălcat strictul cod vestimentar islamic al țării. Susținătorii spun că a fost brutalizată în timpul detenției.

Moartea ei a declanșat cele mai mari mișcări de protest cu care s-a confruntat guvernul islamist de la Revoluția iraniană, din 1979 și autoritățile iraniene au lansat o represiune brutală împotriva demonstrațiilor de masă.

### Vezi și... ### Va supraviețui mișcarea de protest din Iran?