Ministerul de Interne a declarat la 7 martie că „mai multe persoane” din șase provincii au fost reținute sub suspiciunea de a fi fabricat "substanțe periculoase" care ar putea avea legătură cu valul de spitalizări care a început în noiembrie și pe care liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit „o crimă de neiertat”.
### Vezi și... ### O boală misterioasă care afectează doar școlile de fete îi scoate iar pe iranieni în stradăMinistrul adjunct de interne Majid Mirahmadi a declarat la televiziunea de stat că „agențiile de informații” au efectuat mai multe arestări „iar instituțiile relevante desfășoară o anchetă completă”.
Prima suspiciune de îmbolnăvire în masă a fost înregistrată în Qom în noiembrie, când 18 eleve au fost internate în spital după ce s-au plâns de simptome de intoxicare: greață, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, palpitații cardiace și amorțeală și dureri la mâini sau picioare.
De atunci, au apărut sute de cazuri și rămâne neclar ce ar putea cauza îmbolnăvirile, deși unii dintre cei afectați au declarat că au simțit miros de clor sau de agenți chimici de curățare, în timp ce alții au spus că li s-a părut că simt miros de mandarine.
Unii oficiali, inclusiv ayatollahul Hamenei, au spus că elevii ar fi fost „otrăviți”, deși oficialii din domeniul sănătății încă investighează situația și rămâne neclar ce a cauzat spitalizarea a zeci de studenți.
Unii oficiali spun că anxietatea provocată de situație le-ar putea determina pe unele eleve să ceară ajutor medical. Răspunsul lipsit de energie al autorităților i-a determinat pe unii să acuze guvernul de „otrăvirea” intenționată a studenților, care s-au aflat luni în șir în fruntea protestelor antiguvernamentale - cea mai mare amenințare la adresa conducerii islamice de la revoluția din 1979.
Profesorii și părinții elevilor din întreaga țară au organizat mai multe proteste pe 7 martie. În orașul Nurabad din sudul țării, profesorii s-au adunat și au cerut demisia guvernului.
Unul dintre profesorii care a ținut un discurs în Nurabad a afirmat că agențiile de securitate identifică și încarcerează rapid pe oricine scrie graffiti antiguvernamentale, „dar nu își asumă responsabilitatea pentru otrăvirile din școli”.
Între timp, pe 6 martie, protestatarii din cartierul Poonak din Teheran și alții din capitală au scandat „Moarte guvernului ucigaș de copii!” și „Moarte dictatorului”, o referire la Hamenei, de la ferestre și de pe acoperișuri, în timp ce continuau să fie înregistrate noi cazuri de boală.
Scene similare au fost raportate și în alte orașe iraniene, printre care Mahabad, Mașhad, Babol, Rașt și Sanandaj.
### Vezi și... ### UNICEF își oferă ajutorul după ce o boală misterioasă a afectat școlile iraniene de feteProcurorul din Teheran a anunțat la 7 martie că a deschis un dosar împotriva directorilor editoriali ai ziarelor HamMihan, Roydad24 și Sharq, precum și împotriva activiștilor politici Azar Mansouri și Reza Kianian, un actor proeminent și profesor la Universitatea Sadegh Zibakalam, acuzați de „dezinformare” în privința misterioasei boli.
Iranul a fost zguduit de tulburări de la moartea, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia „poliției moralității” pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător hijabul.
Guvernul a organizat mai multe contramanifestații pentru a încerca să înăbușe disidența, dar oamenii continuă să iasă în stradă în întreaga țară, iar universitățile și școlile au devenit principalele locuri de confruntare între protestatari și autorități.
Forțele de securitate au lansat, de asemenea, o serie de raiduri în școlile din întreaga țară, arestând în mod violent studenții, în special studentele, care și-au dat jos hijaburile în semn de protest, în mod sfidător.
La începutul acestei săptămâni, agenții de securitate au reținut un jurnalist care a acoperit în mod activ valul de îmbolnăviri de la unul dintre epicentrele sale, orașul central Qom.
Între timp, agenția de știri Fars a transmis pe 7 martie, fără a oferi detalii, că un număr nespecificat de arestări au fost efectuate în cinci provincii în legătură cu incidentele.
Hamenei a cerut pedepse aspre pentru cei responsabili, descriind cazurile de boală din școli și universități ca fiind o „crimă de neiertat”.
### Vezi și... ### Noi proteste antiguvernamentale în Iran