Iranul susține că Washingtonul „tergiversează" negocierile indirecte pentru relansarea unui acord nuclear istoric și a declarat că schimbul de deținuți cu Statele Unite despre care se vorbește nu are legătură cu discuțiile nucleare.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat la 22 august, în cadrul unei conferințe de presă la Teheran, că doar câteva puncte mai trebuie rezolvate în cadrul discuțiilor, dar acestea sunt foarte importante. „Americanii tergiversează și există o inacțiune din partea părților europene... America și Europa au nevoie de un acord mai mult decât Iranul”, a spus el.
Kanaani a declarat că Iranul dorește un acord durabil care să îi păstreze drepturile legitime. Iranul a convenit Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) în 2015, împreună cu SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China. În cadrul acestui acord, Iranul a fost de acord să își limiteze îmbogățirea uraniului sub supravegherea inspectorilor ONU, în schimbul ridicării majorității sancțiunilor economice.
În 2018, Donald Trump, președintele de atunci al Statelor Unite, a contestat unilateral pactul nuclear, reintroducând sancțiuni dure împotriva Iranului. Teheranul a reacționat prin revenirea treptată asupra obligațiilor asumate în cadrul acordului, cum ar fi îmbogățirea uraniului.
Negociatorii din Iran, Rusia și UE - precum și, indirect, Statele Unite - au reluat discuțiile privind acordul nuclear cu Teheranul la 4 august la Viena, după un blocaj de luni de zile al negocierilor. Iranul a încercat să obțină garanții că niciun viitor președinte american nu va renunța la JCPOA dacă acesta va fi reluat.