Iranul „cooperează tehnologic” cu Rusia vânzându-i drone pentru războiul din Ucraina

Dronele iraniene, într-o imagine publicată de Ministerul Apărării de la Teheran, 28 mai 2022

Oficialități americane spun că Rusia a preluat din Iran drone pe care urmează să le folosească în războiul din Ucraina. Aceste drone de două tipuri, preluate la 19 august pot ataca instalații de radar și artilerie, în conformitate cu informații oferite de servicii specializate occidentale.

Transferul – conform acelorași surse – a avut amânări, din cauza faptului că dronele au eșuat în teste succesive. O altă oficialitate, citată de Washington Post arată că rușii nu au fost mulțumiți de calitatea dronelor, dar că totuși acestea pot juca un rol în război, mai ales în condițiile în care forțele ruse au suferit pierderi materiale importante.

Primul transport este începutul unui proces care va mai include sute de drone iraniene UAV, a declarat o oficialitate din administrația Biden, sub beneficiul anonimatului. Forțele ruse dețin un număr mic de drone capabile să lovească cu precizie în teritoriul ucrainean. Ucraina are drone turcești, care s-au dovedit foarte eficiente împotriva blindatelor, camioanelor și artileriei ruse. Administrația Biden a avertizat încă din iulie că Rusia se pregătește să achiziționeze drone iraniene, dar până acum nu au fost cunoscute detalii, inclusiv tipul de armament avut în vedere. Livrarea inițială a inclus drone de tipul Shahed – 129 și Shahed – 191, ca și Mohajer – 6, toate modelele cele mai moderne de care dispune Iranul. Oficialități iraniene au recunoscut „cooperarea tehnologică dintre Iran și Rusia”, reiterând că Teheranul preferă soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina. Partea rusă a refuzat să comenteze știrea.

Michael Knights, expert militar și de securitate american a spus că Iranul a livrat drone rebelilor Huti din Yemen, de exemplu, dar că acestea nu s-au confruntat încă cu sistemele sofisticate de bruiaj și antiaeriene de care dispune acum Ucraina. Acolo unde au fost folosite – susține Knights – împotriva unor obiective saudite sau unor baze americane din Irak, dronele iraniene nu au performat bine.

Rusia are doar două surse potențiale pentru echipamente militare sofisticate – China și Iranul. Prima nu vrea să se expună la sancțiuni occidentale și-atunci rămâne Iranul, o țară care dezvoltă armament deși este supus sancțiunilor internaționale.