Iranul, dat în judecată pentru doborârea unui avion de pasageri ucrainean

Ukraine International Airlines (UIA) a intentat un proces împotriva Republicii Islamice Iran pentru doborârea în 2020 a unui avion de pasageri ucrainean de către Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), informează Radio Farda de la RFE/RL.

Your browser doesn’t support HTML5

Furie și apel la justiție, după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean

Dosarul depus în justiție și obținut de Radio Farda este datat 2022 ianuarie și a fost depus la un tribunal din Ontario. În document se vorbește despre Republica Islamică Iran și Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) ca fiind cei doi inculpați în proces, solicitând în același timp despăgubiri din partea Iranului.

Zborul PS752 al Ukraine International Airlines s-a prăbușit la 8 ianuarie 2020, în timp ce se îndrepta spre Kiev, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord. La câteva zile după dezmințiri oficiale, Iranul a recunoscut că o unitate a IRGC a doborât din greșeală avionul, pe fondul tensiunilor sporite cu Statele Unite din cauza asasinării de către SUA a generalului, Qasem Soleimani, important lider IRGC, în apropiere de Bagdad. Majoritatea victimelor erau iranieni și canadieni, dar 11 dintre ele erau cetățeni ai Ucrainei.

Canada a declarat anul trecut că nu a găsit nicio dovadă de premeditare în cazul doborârii avionului. Un tribunal canadian a acordat 84 de milioane de dolari și dobânzi familiilor a șase dintre victime.