Uniunea Europeană caută dovezi concrete despre posibila implicare a Iranului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat, pe 17 octombrie, șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Imagini video postate pe rețelele de socializare au arătat drone în zbor pe cerul Kievului în zorii zilei de luni, 17 octombrie, când a avut loc unul din cele mai grele atacuri rusești asupra capitalei ucrainene din ultimele luni. Au fost vizate și regiuni din sudul țării.
Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe
- Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
- Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
- Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
- Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
- Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
- Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
- Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)
Kievul a spus că Rusia folosește drone kamikaze/sinucigașe de producție iraniană, încărcate cu explozibil, pentru a lovi ținte civile și de infrastructură în interiorul Ucrainei.
„Vom căuta dovezi concrete cu privire la participarea (a Iranului la războiul din Ucraina)”, a declarat Josep Borrell reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, adăugând că la reuniune participă și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a negat că Teheran-ul ar furniza arme vreunei părți în războiul din Ucraina. „Știrile publicate despre Iranul care furnizează Rusiei drone sunt motivate politic și sunt difuzate de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciuneia din țările aflate în război", a declarat Nasser Kanaani în cadrul unei conferințe de presă, pe 17 octombrie.