Refuzul iranian de a promite vreo schimbare de poziție față de Israel vine la o zi după ce liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii au făcut un apel comun la „dezescaladarea” situației din Orientul Mijlociu. Un mesaj similar a transmis mai înainte și Washingtonul.
„Declarația Franței, Germaniei și Marii Britanii, în care nu se regăsește nici o obiecție împotriva crimelor internaționale ale regimului sionist (Israelul, n.r.) cere în mod obraznic Iranului să nu întreprindă nici o acțiune de descurajare împotriva unui regim care i-a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat citat de Agence France Presse.
„Am cerut Iranului să renunțe la amenințările sale continue cu un atac militar împotriva Israelului și am discutat despre consecințele grave pentru securitatea regională în cazul în care un astfel de atac ar avea loc,” se spunea în declarația comună emisă de premierul britanic Keir Starmer, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron.
- Te-ar putea interesa și: După SUA, Franța, Germania și Marea Britanie cer „dezescaladare” în Orientul Mijlociu
„O astfel de cerere nu are logică politică, contravine principiilor și regulilor dreptului internațional și constituie un sprijin public și practic” pentru Israel, a replicat Teheranul.
Iranul și aliații săi au acuzat Israelul în legătură cu uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al mișcării radicale palestiniene Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv de Statele Unite și Uniunea Europeană, care a vizitat Teheranul pe 31 iulie, participând la ceremonia de depunere a jurământului președintelui Masoud Pezeshkian. Israelul nu a răspuns la aceste acuzații, în concordanță cu practica sa de a nu comenta asasinatele pe care le comite peste hotare.
Liderii occidentali fac eforturi să prevină o conflagrație majoră în Orientul Mijlociu, unde tensiunile sunt deja ridicate din cauza războiului dintre Israel și Hamas, în Gaza.
Marți, presa britanică a relatat în premieră că șeful guvernului laburist de la Londra, Keir Starmer, a vorbit luni la telefon cu noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian, ca să-i spună că „războiul nu este în interesul nimănui”.
Mai devreme, a informat Sky News, Starmer vorbise despre același subiect cu președintele SUA Joe Biden și cu liderii europeni.
Noile tensiuni dintre Iran și Israel, doi rivali tradiționali în Orientul Mijlociu, vin după ce în aprilie Teheranul a lansat un prim atac militar direct din istorie, cu rachete, asupra Israelului. Acea operațiune a fost însă previzibilă, și nu s-a soldat cu efecte majore la țintă. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te