Iranul plănuiește să construiască un nou reactor nuclear pentru cercetări

Mohammad Eslami, vicepreședinte și șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică

Iranul a declarat că intenționează să construiască un nou reactor de cercetare la situl său nuclear din provincia Isfahan, construcția urmând să înceapă „în câteva săptămâni".

Acest „proiect în întregime intern” va „încheia lanțul de cercetare, evaluare, testare și producție de energie nucleară în Iran”, a declarat Mohammad Eslami, șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, citat de agenția de știri ISNA la 28 iulie.

### Vezi și... ### Iranul sigilează camerele video instalate de AIEA pentru monitorizarea programului nuclear

Eslami, care este, de asemenea, vicepreședinte în Iran, a adăugat că au început cercetările pentru găsirea unor locații adecvate pentru noi situri nucleare, în special în sudul țării. El nu a oferit detalii.

Programul atomic iranian a stârnit preocuparea și îngrijorarea occidentală care au adoptat sancțiuni împotriva Teheranului. S-a ajuns, în cele din urmă, la un acord nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale pentru a limita programul.

Cu toate acestea, președintele de atunci, Donald Trump, a retras unilateral Statele Unite din acord în 2018, ceea ce a determinat Teheranul ca treptat să renunțe la prevederile acordului. Discuțiile pentru restabilirea acordului au fost blocate din aprilie.

### Vezi și... ### SUA și Israelul promit să coopereze pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare

Iranul afirmă că programul său nuclear este exclusiv în scopuri pașnice, dar în prezent îmbogățește uraniu până la o puritate de până la 60% - cel mai înalt nivel atins vreodată și foarte aproape de nivelul de 90 % cât are uraniul folosit pentru armele nucleare.