Iranul se declară pregătit să continue să coopereze cu organismul de supraveghere nucleară al ONU, dar a cerut agenției „să nu cedeze presiunilor Israelului” în legătură cu activitățile nucleare ale Teheranului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a făcut aceste comentarii pe 12 septembrie, înaintea unei reuniuni-cheie a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și după ce au fost publicate informații potrivit cărora Iranul a dezvoltat o nouă dronă despre care spune că ar putea viza orașe din Israel.
### Vezi și... ### Emmanuel Macron despre acordul nuclear cu Teheranul: „Mingea este în terenul Iranului”Consiliul guvernatorilor AIEA urmează să aibă o reuniune pe 12 septembrie, la trei luni după ce a adoptat o rezoluție prin care îndemna Iranul să dea răspunsuri clare și credibile la investigațiile agenției privind urmele de uraniu provenind din trei situri din Iran și pe fondul eforturilor de reluare și actualizare a unui acord din 2015 de limitare a activităților nucleare ale Iranului.
Țările europene au mediat negocierile indirecte între Washington și Teheran pentru a revigora pactul suspendat în 2018 de președintele de atunci, Donald Trump, înainte de a impune sancțiuni economice stricte Teheranului.
La 10 septembrie, Franța, Germania și Marea Britanie au îndemnat Iranul să accepte o propunere de relansare a pactului, afirmând că textele finale ale unui acord au fost pregătite, dar Iranul „a ales să nu profite de această oportunitate diplomatică”.
Cele trei guverne europene au afirmat într-o declarație comună că Iranul a adus în discuție în schimb „probleme separate” și „continuă să-și intensifice programul nuclear mult peste orice justificare civilă plauzibilă”.
### Vezi și... ### Washingtonul consideră că răspunsul Iranului privind acordul nuclear „nu este constructiv”AIEA a declarat la 7 septembrie că, în opinia sa, Iranul și-a mărit și mai mult stocul de uraniu puternic îmbogățit aproape de nivelul necesar armamentului nuclear.
În iunie, AIEA a criticat Iranul pentru urmele de uraniu care au fost găsite în trei situri nedeclarate în 2019. Iranul a respins acuzațiile AIEA ca fiind „politizate”, eliminând camerelor de supraveghere de la siturile-cheie ca răspuns și privându-i astfel pe negociatori de informații actualizate despre programul de îmbogățire a uraniului al țării.
Între timp, Iranul a anunțat la 12 septembrie că a dezvoltat o dronă sinucigașă avansată cu rază lungă de acțiune „concepută pentru a lovi Tel Aviv sau Haifa din Israel”, a declarat șeful forțelor terestre iraniene, citat de agenția semi-oficială Mehr News. Generalul de brigadă Kiomars Heidari a afirmat că drona, denumită Arash-2, este o versiune mai nouă a Arash-1.