Iranul sigilează camerele video instalate de AIEA pentru monitorizarea programului nuclear

Echipamentul de supraveghere din stațiile de procesare a uraniului din Iran este închis

Iranul a preluat și sigilat camerele de luat vederi folosite de către organismul de supraveghere atomică al ONU pentru a monitoriza programul său nuclear, a anunțat agenția de știri Fars la 26 iulie, citând Organizația pentru Energie Atomică din Iran (AEOI).

### Vezi și... ### SUA și Israelul promit să coopereze pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare

Pe 25 iulie, șeful responsabil pentru domeniul nuclear al Iranului, Mohammad Eslami, declara că aceste 27 de camere instalate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu vor fi reactivate până când nu se va ajunge la o înțelegere pentru a relua efectele acordului nuclear încheiat în 2015 cu puterile globale.

Luna trecută, Iranul a oprit camerele de supraveghere la mai multe instalații nucleare, ca răspuns la o rezoluție a consiliului guvernatorilor AIEA care îi cerea Iranului să coopereze cu inspectorii ONU veniți să cerceteze siturile nucleare nedeclarate.

Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear, în 2018, a determinat Teheranul să se rupă treptat de respectarea acordului. AIEA a avertizat de mai multe ori că Iranul mai avea nevoie doar de câteva săptămâni pentru a produce materie primă pentru o bombă nucleară. Teheranul a sugerat recent că ar putea totuși să se conformeze cererilor dacă se încheie un nou acord, dar a insistat că Washingtonul trebuie să acționeze primul.

### Vezi și... ### Diplomații spun că discuțiile nucleare cu Iranul se apropie de „etapa finală”