Iranul înființează tribunale speciale pentru protestatari și respinge criticile UE

Proteste la Teheran

Iranul a respins criticile față de riposta violentă a organelor de ordine față de protestele din ultimele zile. Acțiunile poliției au provocat zeci de morți. Au fost arestați cel puțin 1 200 de protestatari de când au izbucnit protestele după ce o femeie de 22 de ani a murit în arest pentru că ar fi încălcat codul vestimentar.

Oficialii sistemului judiciar iranian au declarat, de asemenea, că au înființat tribunale speciale pentru a-i judeca pe protestatari, despre care au afirmat că au fost „angajați din străinătate”. Grupul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, a declarat la 26 septembrie că cel puțin 76 de protestatari au fost uciși, aproape dublu față de numărul recunoscut de oficialii iranieni.

### Vezi și... ### Raisi: Iranul trebuie să acționeze decisiv contra celor care se opun securității țării

Tulburările s-au răspândit în peste 80 de localități, inclusiv în nord-vestul Iranului, unde a locuit Mahsa Amini care, conform martorilor oculari și familiei, a fost arestată pe 13 septembrie de poliția moravurilor în Teheran și bătută până a intrat în comă. Ulterior, ea a murit în spital la secția de terapie intensivă.

Protestele au fost reluate în seara zilei de 26 septembrie în Teheran, Narmak, Sanandaj și în alte localități. Protestatarii au scandat inclusiv „Moarte dictatorului!” cu referire la liderul suprem, ayatollahul Ali Hamenei.

În dimineața zilei de luni, ministrul german de externe Annalena Baerbock a îndemnat la o dezbatere „foarte rapidă” în cadrul Uniunii Europene cu privire la noi sancțiuni împotriva Iranului, având în vedere brutalitatea represiunii și presupusele abuzuri de dinaintea morții lui Amini. Ea a declarat că Berlinul l-a convocat pe ambasadorul Iranului la Ministerul german de Externe.

Oficialii de la Teheran au acuzat „dușmanii occidentali” și elementele iraniene din străinătate că au încurajat tulburările de masă. La 26 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Naser Kanaani, a respins criticile UE ca fiind „o intervenție în afacerile interne ale Iranului și un sprijin pentru cei care se revoltă”. Șeful sistemului judiciar iranian din capitala Teheran a declarat, la rândul său, că vor fi înființate tribunale speciale pentru a-i judeca pe „liderii scandalagiilor angajați din străinătate”.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran