Conform datelor din 2020, 70% dintre români au foarte puțină încredere sau deloc în romi. În 2018, un alt sudiu IRES comandat de Centrul Național de Combatere a Discriminării, reliefa faptul că 72% dintre români nu au încredere în romi. Doar 1 din 10 români și-ar dori ca o persoană de etnie romă să îi fie rudă, iar 2 din 10 români și-ar dori ca un rom să îi fie prieten. Comparând atitudinea față de romi cu atitudinea față de alte minorități, romii se află la un nivel apropiat de acceptare (sau neacceptare) cu imigranții și evreii (ambele categorii într-un număr destul de mic în România).
40% dintre respondenți au o părere, în general, proastă și foarte proastă despre romi. Primele cuvinte care vin în minte atunci când românii se gândesc la romi sunt mai degrabă negative: 12% hoți/ furturi, 7% necinste/neîncredere, 5% înșelătorie/ șmecherie/ minciună/ profitori, 4% răutate, 4% needucați/ inculți, 4% țigani, 3% leneși/ puturoși. 15% dintre români au o percepție neutră asupra romilor considerându-i „oameni ca noi”.
Atributele pozitive sunt extrem de limitate – 5% oameni buni/ cu bun simț, 3% sufletiști/ loiali/ cinstiți.
1 din 10 români consideră că romii sunt principalul grup responsabil pentru răspândirea coronavirus în România. Romii se află pe locul al 3-lea între grupurile considerate responsabile după diaspora (32%) și imigranți (19%). Potrivit studiului citat această percepție este influențată de modul în care mass-media a prezentat știrile care au vizat comunitățile de romi.
50% dintre români consideră ca modalitatea în care autoritățile au folosit forța în timpul stării de urgență a fost potrivită, în timp ce 25% consideră că aceasta a fost prea slabă. Persoanele care consideră intervenția autorităților slabă sunt și cele care nu au încredere în romi. Cea mai mare parte a românilor (80%) consideră că romii au respectat mai puțin restricțiile impuse în perioada stării de urgență.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 4-9 iunie, telefonic, pe un eșantion de 1.006 persoane și are o marjă de eroare de +/- 2,5%, informează site0ul hotnews.ro.