Irina Vlah se plânge de marginalizarea autorităților din regiune | Voucherul cultural, activ din 17 noiembrie

Prim-ministra Natalia Gavrilița (dreapta) și Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, la complexul turistic Gagauz Sofrasi din Congaz, 21 octombrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah a trimis o adresare Parlamentului European, dar și membrilor Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, în care se plânge că reprezentanții UTA Găgăuzia sunt marginalizați de autoritățile de la Chișinău, notează jurnaliștii de la newsmaker.md. Irina Vlah s-a referit și la excluderea sa din noua componență a Consiliului Suprem de Securitate, lucru care în opinia ei crează impedimente suplimentare de colaborare și dialog. Bașcana Găgăuziei a mai scris că UTA Găgăuzia salută obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, insistând ca membrii Comitetului de asociere UE – Republica Moldova să se deplaseze în regiune sau să aibă întrevederi cu reprezentanții administrației pentru a se informa obiectiv despre situație.
  • Ziarul de Gardă îl citează pe fostul procuror general Eduard Harunjen, care a anunțat joi, 10 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că a solicitat președintei țării Maia Sandu să anuleze decretul din 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general al R. Moldova. Potrivit lui Harunjen, decretul privind demiterea sa „a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”. Jurnaliștii de la ZdG amintesc că Eduard Harunjen a fost în fruntea Procuraturii Generale din 2016 până în 2019. Iar după plecarea de la guvernare a PDM-ului condus de Plahotniuc, mai multe organizații care reprezintă societatea civilă au inițiat o petiție prin care solicitau demisia lui Harunjen, pe motiv că acesta „a demonstrat în activitatea sa că nu se supune adevărului și justiției, ci intereselor de partid”.
  • „Lupta împotriva corupției va continua și toți cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem”, a declarat șefa statului, Maia Sandu pentru TV8.md, fiind întrebată despre solicitarea lui Harunjen. Jurnaliștii scriu că cererea prealabilă, prin care Eduard Harunjen cere anularea decretului prin care a fost demis din funcția de procuror general, a fost depusă la Președinție conform prevederilor Codului administrativ și urmează să fie examinată în ordinea stabilită de lege.
  • Agora.md preia declarațiile prim-ministrei R. Moldova, Natalia Gavrilița care a declarat în cadrul unui interviu pentru Politico că autoritățile de la Chișinău planifică să ceară țărilor UE circa 450 de milioane de euro pentru a supraviețui în această iarnă. „Nu vreau ca oamenii să subestimeze cât de mult suferă cetăţenii moldoveni, care sunt victime colaterale ale războiului din Ucraina”, a punctat Gavriliţa, adăugând că „suntem loviţi de câteva ori mai puternic de aceleaşi probleme pe care le au ţările europene, dar, în acelaşi timp, suntem mult mai slabi în faţa acestor probleme”. Întrebată ce mesaj ar avea pentru Putin dacă acesta încearcă să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, Gavrilița a declarat că „există anumite reguli în dreptul internațional și fiecare țară ar trebui să aibă independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială”.
  • Ajutorul de 200 de milioane de euro oferit de UE pentru depășirea crizei energetice este unul vital pentru Republica Moldova, să reziste ca stat în această perioada foarte complicată, susține analistul politic Ion Tăbârță. El a mai declarat în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău că actuala guvernare, cu toate problemele, deocamdată nu are o alternativă sănătoasă, o opoziție care ar fi în interesele statului, în interesele societății moldovenești. Alternativa actualei guvernări, continua Tăbârțăm, este o coaliție oligarhică, geopolitică care vrea să detoneze actualul sistem politic în aer, folosindu-se de situația complicată și cu ajutorul Federației Ruse dorește să stopeze parcursul european al R.Moldova.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, printre cele mai populare postări, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, au fost știrile despre vizita la Chișinău a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat un pachet de susținere energetică în valoare de 250 de milioane de euro pentru R. Moldova.
  • A mai trezit interesul internauților o postare a TV8.md despre un schimb de replici în parlamentul de la Chișinău. Fostul președinte, actualmente deputat al BCS, Vladimir Voronin, a cerut informații despre legionarii moldoveni din Ucraina. În replică, președintele legislativului, Igor Grosu, a spus: „Să fie investigați cei care luptă de partea agresorului”.
  • Pe instagram, una dintre postările populare este a Europei Libere, care anunță că tinerii care au împlinit 18 ani vor putea beneficia de un voucher anual în valoare de o mie de lei pentru a avea acces la spectacole de teatru, concerte, proiecții cinematografice și pentru a cumpăra cărți. Tinerii vor putea intra în posesia unui asemenea voucher începând cu 17 noiembrie curent, când este marcată Ziua Internațională a Studenților.