Irpin, „orașul-erou” al Ucrainei, reconstruit după eliberare

Muncitor-constructor într-o zonă rezidențială avariată din Irpin, pe 4 aprilie. Reconstrucția orașului Irpin va costa aproximativ 685 de milioane de dolari, potrivit ReBuildUA.

O fotografie aeriană a Irpinului, realizată pe 29 aprilie 2022, arată cât de mult a distrus artileria rusă zonele locuite de civili.

Fostă reședință pentru aproximativ 65 de mii de persoane, Irpin a fost desemnat oficial „oraș-erou”, o recunoaștere a hotărârii de care au dat dovadă locuitorii săi în fața atâtor greutăți și tragedii.

După ce Rusia a declanșat, în februarie 2022, invazia în Ucraina, Irpin a devenit locul unor lupte crâncene între Moscova și forțele Kievului, ceea ce a dus la deteriorarea sau distrugerea a aproape 70% din oraș.

Cel puțin 37 de blocuri  de locuințe din oraș au fost declarate nelocuibile.

Liceul nr. 3 din Irpin este în curs de reconstrucție cu ajutorul UNICEF.

Găurile de gloanțe și șrapnelele au mușcat adânc din pereții liceului, în care, la un moment dat, învățau două mii de copii.

Un angajat al liceului arată unde a lovit un proiectil. UNICEF a alocat 5,2 milioane de dolari pentru reconstrucția Liceului nr. 3.

După cum spune primarul din Irpin, Oleksandr Markușin, lucrările de reabilitare a liceului ar trebui să se încheie în septembrie. Se anticipează că, în viitorul an școlar, vor putea frecventa cursurile 1.500 de copii.

Aproape 60 de case particulare grav avariate și nereparabile au fost dezafectate, iar alte 130 sunt programate pentru demolare.

Pe aceste terenuri, acum libere, se afla cândva o clădire rezidențială grav avariată.

Voluntarii au instalat case pentru pisicile fără adăpost.

Cel puțin zece țări, mulți voluntari precum și diverse organizații internaționale sunt implicate în procesul de reconstrucție.

Pictura murală a enigmaticului artist britanic Banksy - care arată o gimnastă rănită, cu guler la gât, executând un număr de panglică - pictată pe una dintre clădirile rezidențiale distruse din Irpin, va fi conservată.

Anul trecut, oficialii orașului l-au făcut pe Banksy cetățean de onoare pentru că „a atras atenția comunității mondiale asupra dimensiunii distrugerii din Irpin”.

Președintele ucrainean, VolodImIr Zelenski, a declarat că „cel mai mare proiect economic din Europa din zilele noastre” - reconstrucția Ucrainei - ar trebui să fie suportat de Rusia. Zelenski a adăugat că Kremlinul trebuie „să învețe cuvintele reparații și contribuții".

Banca Mondială estimează costul reconstrucției Ucrainei la 411 miliarde de dolari.