În ultimele zile, oficialități din administrația Biden au început să elaboreze planuri pentru posibile răspunsuri ale Statelor Unite la ceea ce îi îngrijorează tot mai mult, anume transformarea conflictului din Fâșia Gaza într-un război regional extins. Surse din administrație, citate de Politico, au menționat scenarii care ar putea implica Statele Unite într-un alt război în Orientul Mijlociu, inclusiv un posibil conflict cu milițiile houthi, sprijinite de Iran, din Yemen, care continuă să atace nave comerciale în Marea Roșie.
### Vezi și... ### Război, atacuri, atentate: Europa și SUA își trimit șefii diplomațiilor în Orientul MijlociuTotodată, serviciile de informații americane lucrează la strategii pentru a anticipa și contracara eventuale atacuri ale forțelor susținute de Iran în Irak și Siria. Îngrijorările privind o extindere a conflictului se intensifică după ce au fost confruntări în Irak, Liban și Iran, iar unele oficialități consideră că războiul din Gaza s-a extins de-acum dincolo de perimetrul său initial. Această escaladare prezintă riscuri nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru șansele de realegere ale președintelui Biden, care și-a început mandatul cu promisiuni de a pune capăt războaielor în care America este implicată. În contextul campaniei electorale din 2024, alegătorii ar putea acorda mai mare atenție politicii externe, dacă America este angajată, direct sau indirect, în conflicte.
Dilema continuă a ajutorului pentru Ucraina
Consiliera principală pe teme de budget a președintelui Joe Biden, Shalanda Young, a spus vineri că membrii Congresului au la dispoziție un interval de timp scurt pentru a reînnoi ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina.
Săptămâna Americană
Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.
Soarta acestor fonduri pentru Kiev rămâne blocată în negocierile privind imigrația internă, unde un acord nu a fost încă obținut. Young a subliniat că singura cale de a ajuta Ucraina este ca Congresul să aprobe finanțare suplimentară pentru a o ajuta să reziste Rusiei. Pentagonul are o autoritate limitată de a ajuta Ucraina, în absența unor fonduri noi alocate de Congres, Ministerul Apărării neputând furniza independent echipamente în cantități semnificative Ucrainei. Deși administrația mai are autoritate de a realoca arme din stocurile existente și a le trimite rapid în Ucraina, ea a decis să nu exercite această prerogativă, deoarece Congresul nu a aprobat bani suplimentari pentru a înlocui acele echipamente, Young arătând că aceasta a fost o decizie foarte dificilă. Statele Unite au trimis în Ucraina arme în valoare de 250 de milioane de dolari la sfârșitul lunii trecute, dar acesta este probabil ultimul pachet de ajutor, dacă finanțarea nu va fi aprobată. Young indică faptul că, în lipsa sprijinului necesar, impactul asupra Ucrainei și implicațiile la nivel global ar putea fi semnificative, cu consecințe care depășesc granițele sale și afectează relațiile internaționale ale Statelor Unite.
Azimut: granița cu Mexicul
Peste 60 de republicani din Camera Reprezentanților au vizitat miercuri frontiera de sud a Statelor Unite, în Texas, pentru a exercita presiuni asupra administrației Biden în vederea adoptării unor politici de imigrație mai stricte, în contextul unui număr record de imigranți care intră în țară. Vizita reflectă gradul în care imigrația a devenit una dintre cele mai mari vulnerabilități politice ale președintelui Biden, în special pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din 2024. Aceasta survine într-un moment în care Congresul încearcă să ajungă la un acord cu privire la un pachet de cheltuieli care să furnizeze ajutor militar Ucrainei în schimbul unor politici de frontieră mai stricte. Republicanii amenință cu oprirea finanțării guvernului federal dacă Biden și democrații nu „închid frontiera".
Candidatura lui Trump, în atenția Curții Supreme
Curtea Supremă a Statelor Unite a anunțat vineri că va revizui decizia Curții Supreme din Colorado de a nu-i permite fostului președinte Donald Trump să fie inclus pe buletinul de vot al statului respectiv, la apropiatele alegeri. Tribunalul Suprem federal a programat analizarea cazului la 8 februarie. Trump rămâne deocamdată pe buletin, deoarece decizia instanței care îl descalifica a fost suspendată, în așteptarea acțiunii Curții Supreme. Dacă judecătorii concluzionează că Trump nu este eligibil pentru o funcție publică, argumentul în Colorado fiind rolul său în insurecția de la 6 ianuarie 2021, atunci orice voturi pentru el nu ar conta.
### Vezi și... ### Curtea Supremă a SUA va decide dacă Trump are dreptul să participe la alegeriDecizia Curții Supreme de a audia acest caz îi plasează pe cei nouă judecători în mijlocul unei controverse politice cu miză electorală, preliminariile prezidențiale urmând să debuteze curând. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă implicare a Curții într-o cursă prezidențială de la decizia extrem de importantă acum 23 de ani, în cazul Bush-Gore. Hotărârea din Colorado se aplică doar în acest stat, instanțe din câteva alte state au analizat, de asemenea, contestații privind eligibilitatea lui Trump, dar nici unul dintre aceste cazuri nu a ajuns atât de departe ca cel din Colorado. La începutul săptămânii trecute, secretarul de stat din Maine l-a eliminat pe Trump de pe buletinul statului, iar echipa fostului președinte a atacat decizia într-o instanța statală. Campania lui Trump a declarat că salută un „proces echitabil” la Curtea Supremă în privința contestației privind buletinul din Colorado, preliminariile în acel stat fiind la 5 martie.
Amintirea insurecției post-electorale, subiect de campanie electorală
Președintele Biden, în primul său discurs major de campanie pentru alegerile din 2024, l-a învinuit direct pe favoritul republican, fostul președinte Trump pentru revolta, soldată cu victime, când susținători ai săi au atacat clădirea Congresului, încercând să oprească validarea alegerilor pe care Trump le-a pierdut. Vorbind chiar înainte de aniversarea a trei ani de la evenimentele de la 6 ianuarie 2021, Biden a dorit să contureze diferențele dintre el și Trump. „Astăzi suntem aici pentru a răspunde celei mai importante întrebări: Este democrația încă cauza sacră a Americii?" a spus Biden. Așa cum a făcut și în 2020, el a încercat să prezinte o posibilă victorie a lui Trump ca pe o amenințare existențială la adresa națiunii și a democrației. Președintele a menționat în repetate rânduri numele lui Trump în discursul său de vineri și a condamnat acțiunile acestuia la 6 ianuarie 2021 ca și afirmațiile, pe care continuă să le susțină că alegerile ar fi fost fraudate. „A fost una dintre cele mai grave abdicări de responsabilitate ale unui președinte din istoria americană," a spus Biden despre acțiunile lui Trum, de la 6 ianuarie 2021. El a adăugat, adresând-se alegătorului american: „Trump nu este preocupat de viitorul tău, crede-mă" continuând: „Trump promite acum o campanie pe scară largă de răzbunare și revanșă -cu cuvintele lui - pentru câțiva ani de acum înainte." Biden a declarat că Trump candidează în 2024 ca „șeful celor care contestă alegerile". „Nu poți iubi țara doar atunci când câștigi," a adăugat el. Pe de altă parte, președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, a criticat discursul lui Biden, spunând că el „dorește să dezbine și mai mult americanii cu un discurs polarizant, pentru a distrage atenția de la politica sa catastrofală."
Mai sunt Globurile de Aur... chiar de aur?
În încercarea de a-și recăpăta strălucirea, ceremonia Globurile de Aur (Golden Globes), cunoscută odată drept unul dintre cele mai prestigioase evenimente de decernare a premiilor pentru producții cinematografice și de televiziune, a avut aseară o misiune dificilă, rămânând de văzut care va fi verdictul celor care au urmărit-o.
După scandaluri și boicoturi, ceremonia a fost cumpărată de noi proprietari și difuzată de rețeaua CBS. În ciuda eforturilor de reînviere, întrebarea esențială este dacă Golden Globes mai pot recâștiga relevanța pierdută, având în vedere declinul audienței și întrebările privind conflictele de interese. Noile schimbări includ adăugarea unor categorii de premii și extinderea numărului de nominalizări, însă succesul evenimentului rămâne incert. Cineastii speră într-o revenire, dar, într-un peisaj media în schimbare rapidă, viitorul ceremoniilor de premiere din Hollywood rămâne sub semnul întrebării. Controversele în jurul Globurilor de Aur au fost alimentate de acuzații de favorizare și de lipsa diversității în rândul membrilor Asociației Presei Străine de la Hollywood. Boicoturile din anii anteriori și dezvăluirile privind practici discriminatorii au făcut rețeaua de televiziune NBC să anuleze transmisiunea în 2022. Industria cinematografică încearcă să redeschidă discuția despre diversitate și transparență în procesul de acordare a premiilor, însă drumul către recuperarea prestigiului Globurilor de Aur este plin de provocări și incertitudini.