Autoritățile israeliene re-evaluează eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech

Guvernul israelian spune că potrivit datelor acumulate, vaccinul Pfizer-BioNTech pare să fie mai puțin eficient împotriva infecțiilor cauzate de varianta Delta comparativ cu alte tulpini de Covid-19. Dar are o eficiență de 93% în prevenirea bolilor severe și a spitalizărilor, comparativ cu 97% cât se raportase în revista medicală The Lancet în luna mai.

### Vezi și... ### Fiecare al patrulea moldovean nu crede în existența coronavirusului

Israelul are una din cele mai ridicate rate de vaccinare din lume: peste 60% din populație este complet inoculată și două treimi au primit cel puțin o doză. Marea majoritate este vaccinată cu Pfizer/BioNTech.

Într-o scurtă declarație emisă luni, guvernul israelian a declarat că, începând cu 6 iunie, vaccinul a oferit 64% protecție împotriva infecției. În mai - când varianta Alpha a dominat în Israel și tulpina Delta nu se răspândise încă pe scară largă - a constatat că vaccinul avea o eficiență de 95,3% împotriva tuturor infecțiilor.

Guvernul israelian a precizat că este vorba de date preliminarii, fără a furniza alte detalii. Până acum, cele mai multe date despre eficiența vaccinurilor în fața variantei Delta proveneau din Marea Britanie, care se confruntă cu un număr crescând de noi cazuri de infectare. Date britanie arată că 90% din persoanele total vaccinate cu Pfizer/BioNTech sau AstaZeneca sunt protejate de o formă gravă de Covid-19 sau spitalizare.