Israelian acuzat că ar fi plănuit asasinate, inclusiv asupra lui Netanyahu, în slujba Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu la o conferință de presă la Ierusalim, pe 4 septembrie 2024.

Serviciile de securitate israeliene au declarat joi că au arestat un cetățean israelian suspectat de implicare într-un complot de asasinare susținut de Iran care viza persoane proeminente, inclusiv prim-ministrul.

Suspectul, un civil era un om de afaceri cu legături în Turcia, care a participat la cel puțin două întâlniri în Iran pentru a discuta posibilitatea asasinării premierului Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant sau a șefului agenției de informații interne Shin Bet, Ronen Bar.

Șeful serviciului e securitate internă israelian, Ronen Bar, s-ar fi numărat printre țintele asasinatelor.

Arestarea a avut loc luna trecută, conform unei declarații comune a Shin Bet și a poliției israeliene, citată de Reuters.

Times of Israel scrie că bărbatul a fost pus sub acuzare oficial joi și că iranienii i-ar fi oferit bani în schimbul asasinatelor. El ar fi cerut un milion de dolari, încă înainte să se pună pe treabă.

Săptămâna trecută, Shin Bet spusese că a descoperit un presupus complot al grupării militante libaneze Hezbollah de a asasina un fost oficial de rang înalt din domeniul apărării, care a fost ulterior identificat ca fiind fostul șef al Statului Major al armatei și ministru al apărării Moshe Ya'alon.

Anunțul arestării omului care ar fi urmat să-l omoare pe Netanyahu a venit la o zi după ce Hezbollah, miliție sponsorizată de Iran în Liban, a fost lovită pentru a doua zi consecutiv de explozii de echipamente de comunicații dirijate de la distanță, al doilea val ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind peste 450.

Israelul nu a comentat direct atacul, dar mai multe surse de securitate au declarat că a fost întreprins de agenția israeliană de spionaj Mossad. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te