Israelul a bombardat Fâșia Gaza, dar nu a intrat cu trupe în regiune

Soldați israelieni și instalații de artilerie, în apropiere de Fâșia Gaza, 13 mai 2021.

Israelul a lansat tiruri de artilerie și atacuri aeriene asupra Fâșia Gaza în dimineața zilei de vineri, 14 mai, ca răspuns la un nou baraj de rachete trase din enclavă, dar a oprit desfășurarea unei operațiuni terestre.

Israelul a anunțat că a concentrat trupe de-a lungul graniței, în timp ce forțele sale aeriene și de la sol au atacat Fâșia Gaza, în continuarea escaladării ostilităților care săptămâna aceasta au făcut, de partea palestiniană, cel puțin 100 de victime, printre care copii, și șapte victime în Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâșia Gaza, „va plăti un preț greu”.

Armata israeliană a anunțat pe Twitter că atacurile de artilerie și cele aeriene au fost parte a unei operațiuni în derulare împotriva Hamas, dar ulterior a clarificat că trupele sale nu au intrat în Fâșia Gaza.

Fără vreun semn de aplanare a conflictului, Israelul a fost zguduit de un val de violențe, în care atât arabi, cât și evrei au fost bătuți cu sălbăticie, iar posturi de poliție au fost atacate. Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a ordonat o „întărire masivă” a forțelor de ordine și de securitate, pentru a ajuta la reducerea tulburărilor interne. Pe 13 mai, în Lod, unul din punctele fierbinți ale ciocnirilor dintre arabi și evrei, o persoană înarmată a deschis focul asupra unui grup de evrei, rănind unul. Purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, a declarat că violența în mai multe orașe a fost la un nivel nemaivăzut de zeci de ani și că poliția, „literalmente, previne pogromuri”.

Israelul a făcut față și unui baraj nocturn de rachete lansate din sudul Libanului, care a amenințat să deschisă un nou front la granția de nord a Israelului - rachetele însă au căzut în mare.

Consiliul de Securitate al ONU are programată o ședință pe 16 mai pe tema conflictului israeliano-palestinian, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a discutat cu Netanyahu despre calmarea ostilităților, dar totodată l-a sprijinit pe liderul israelian, spunând „nu a existat o reacție exagerată semnificativă” din partea Israelului.

Mediatori egipteni încearcă să convingă Israelul să anunțe un armistițiu. Egiptul a fost adesea un mediator între Israel și Hamas și un jucător cheie în oprirea ostilităților în trecut.

Atacurile aeriene ale Israelului au distrus zeci de clădiri, inclusiv trei clădiri cu multe etaje din Fâșia Gaza, care adăposteau militanți și instalații ale Hamas, potrivit Israelului, dar și civili. Ministerul sănătății din Fâșia Gaza spune că bilanțul victimelor a ajuns la 109 palestinieni, inclusiv 28 de copii, și peste 600 de răniți, începând de luni, 10 mai.

Oficiali medicali israelieni au spus că, în Israel, au fost uciși șapte oameni, între care un copil de șase ani.

Luptele au izbucnit după confruntări de stradă între protestatari palestinieni și poliția israeliană într-o zonă disputată din Ierusalimul de Est, cauzate de posibila expulzare a unor palestinieni pentru a face loc coloniștilor israelieni. Proteste au mai avut loc în Cisiordania și în orașe israeliene cu comunități mari de arabi.