Israelul avertizează Rusia că închiderea Agenției pentru migrație ar afecta relațiile cu Rusia

Prim-ministrul israelian Yair Lapid

Premierul israelian Yair Lapid a avertizat Rusia să nu închidă o agenție care procesează emigrația evreilor în Israel, afirmând că această măsură ar avea un „eveniment grav” care ar avea un impact asupra relațiilor bilaterale.

### Vezi și... ### Șeful dipomației israeliene: comentariile lui Lavrov sunt o „eroare istorică oribilă”

Lapid a declarat la 24 iulie, în cadrul unei întruniri cu oficiali de înalt nivel, că închiderea birourilor Agenției Evreiești pentru Israel ar fi un „eveniment grav care ar afecta relațiile”, se arată într-o declarație guvernamentală.

Ministerul rus al Justiției a cerut ca filiala agenției să fie închisă în Rusia, iar tribunalul districtual Basmanny din Moscova a programat o audiere privind cererea ministerului pentru 28 iulie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ministerul Justiției a făcut această solicitare pentru că organizația ar fi încălcat legile rusești.

Lapid a dat dispoziția organizării unei delegații care să meargă la Moscova pentru discuții menite să anuleze decizia, se arată în comunicatul guvernului israelian.

Agenția Evreiască pentru Israel, înființată în 1929, a început să funcționeze în Rusia în 1989 și a ajutat sute de mii de evrei din întreaga URSS să emigreze în Israel. Unii israelieni consideră că amenințarea cu închiderea este o pedeapsă pentru poziția Israelului față de războiul Rusiei în Ucraina. Lapid a adoptat o poziție mai dură față de conflict decât predecesorul său.