„Este dificil și dezamăgitor să auzi asemenea declarații din partea unui președinte căruia i-am fost recunoscători încă de la începutul războiului”, a spus ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, la radioul public din țara sa.
AFP amintește că Israelul a sfidat avertismentele internaționale trimițând tancuri și efectuând „raiduri țintite” în estul orașului Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat mulți din palestinienii alungați de bombardamentele israeliene din alte părți ale enclavei.
„Dacă intră în Gaza, nu le voi furniza armele care au fost folosite... în operațiunile din orașe”, a spus Biden la CNN, în ceea ce AFP numește „cel mai dur avertisment” la adresa Israelului de la începutul războiului, în urmă cu șapte luni.
„În Gaza au fost omorâți civili ca urmare a folosirii acelor bombe. Asta este pur și simplu greșit”, a mai spus Biden.
- Te-ar putea interesa și: Războiul din Gaza provoacă diviziuni adânci în societatea americană. Politicienii se implică
Unul din membrii radical-naționaliști ai guvernului israelian, ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, a reacționat la declarația liderului SUA spunând că Israelul va continua să-și urmărească obiectivele proprii în Gaza.
„Vom obține victoria deplină în acest război, în ciuda opoziției și embargoului pe arme al președintelui Biden”, a spus Smotrich.
Guvernul premierului Benjamin Netanyahu susține că fără o ofensivă la Rafah nu va putea distruge milițiile palestiniene Hamas, care au ucis la 7 octombrie, într-un raid fără precedent, 1200 de israelieni, luând 250 de ostatici.
Tancurile israeliene au ocupat marți în zori partea palestiniană a trecerii frontierei cu Egiptul, la Rafah, blocând intrarea ajutoarelor umanitare în enclavă, în ciuda avertismentelor internaționale că asta va duce la adâncirea crizei umanitare.
Numărul palestinienilor uciși de bombardamentele israeliene în Gaza se apropie de 35.000, potrivit autorităților medicale palestiniene.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că spitalele din Rafah, dintre care mai sunt în funcțiune numai trei, vor rămâne fără combustibili și implicit energie în cel mult trei zile. ONU spune că între timp nordul Fâșiei Gaza se află „în stare de foamete, în adevăratul înțeles al cuvântului”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News