Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a convocat duminică o reuniune de urgență a cabinetului său de securitate națională, iar Casa Albă a susținut că grupul militant libanez Hezbollah, este responsabil de atac.
Casa Albă a transmis însă că „lucrează, de asemenea, la o soluție diplomatică”, iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus: „Nu vrem să vedem escaladarea conflictului.”
Și președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit cu Benjamin Netanyahu, spunându-i că Franța face „totul pentru a evita o nouă escaladare în regiune prin transmiterea de mesaje tuturor părților implicate în conflict”.
Marea Britanie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o escaladare suplimentară, în timp ce Egiptul a declarat că atacul s-ar putea transforma „într-un război regional extins”.
Hezbollah a anunțat că a lansat rachete asupra siturilor militare israeliene din Înălțimile Golan, dar a spus că nu are „absolut nimic” de-a face cu atacul asupra Majdal Shams.
Israelul a promis represalii împotriva organizației Hezbollah, iar avioanele israeliene au lovit deja ținte din sudul Libanului în cursul zilei de duminică.
Cabinetul de securitate israelian s-a reunit duminică și „i-a autorizat pe prim-ministru și pe ministrul apărării să decidă cu privire la modul și momentul răspunsului”, arată un comunicat al guvernului de la Tel Aviv.
Casa Albă a acuzat duminică Hezbollah pentru lovitura de la Majdal Shams.
„Acest atac a fost condus de Hezbollahul libanez. A fost racheta lor și a fost lansată dintr-o zonă pe care o controlează”, se arată într-un comunicat.
- Citește și: Un mort și patru răniți la Tel Aviv, într-un atac cu dronă revendicat de milițiile Houthi
În localitatea Majdal Shams, mii de oameni s-au adunat pentru funeraliile celor 12 adolescenți.
„O tragedie grea, o zi neagră a venit pentru Majdal Shams”, a declarat Dolan Abu Saleh, șeful consiliului local Majdal Shams, în comentariile difuzate la televiziunea israeliană.
Israelul spune că racheta e fabricată în Iran
Israelul a declarat că racheta care a lovit terenul de sport era una de fabricație iraniană și a fost trasă dintr-o zonă din sudul Libanului, controlată de Hezbollah.
„Racheta care ne-a ucis băieții și fetele a fost o rachetă iraniană, iar Hezbollah este singura organizație teroristă care o are în arsenalul său”, a declarat Ministerul israelian de Externe.
Forțele israeliene și luptătorii Hezbollah fac schimburi frecvente de focuri la granița dintre Israel și Liban, dar ambele părți au încercat până acum să evite o escaladare. O escaladare a conflictului ar putea atrage Statele Unite sau Iranul într-un eventual conflict extins din Orientul Apropiat.
Însă lovitura de sâmbătă amenință să ducă ostilitățile către o fază mai periculoasă.
Oficialii ONU au cerut reținere maximă din partea ambelor părți, avertizând că escaladarea ar putea „înghiți întreaga regiune într-o catastrofă”.
Libanul a cerut Statelor Unite să îndemne Israelul la reținere.
Ministerul iranian de Externe a avertizat duminică Israelul împotriva a ceea ce a numit orice nouă aventură în Liban.
Ministerul sirian de Externe a declarat că consideră Israelul „pe deplin responsabil pentru această escaladare periculoasă în regiune” și a declarat că acuzațiile sale împotriva Hezbollah sunt false.
Conflictul de la granița Israel-Liban a forțat zeci de mii de oameni atât din Liban, cât și din Israel să-și părăsească casele. Loviturile israeliene au ucis aproximativ 350 de luptători Hezbollah în Liban și peste 100 de civili, inclusiv medici, copii și jurnaliști.
- Te-ar putea interesa și: Nouă din zece locuitori din Gaza au fost forțați să-și părăsească locuințele din cauza războiului, potrivit ONU
Hezbollah este cea mai puternică organizație dintr-o rețea de grupuri din Orientul Apropiat susținute de Iran. Hezbollah a deschis un al doilea front împotriva Israelului la scurt timp după asaltul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
Comunitățile druze, din rândul cărora provin copiii uciși trăiesc pe ambele părți ale liniei dintre sudul Libanului și nordul Israelului, precum și în Înălțimile Golan și Siria. În timp ce unii servesc în armata israeliană și se identifică cu Israelul, mulți se simt marginalizați în Israel, iar unii resping, de asemenea, cetățenia israeliană.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te