Războiul Israelului cu Hamas a fost reluat în forță. Avioane de luptă israeliene au lovit ținte din Fâșia Gaza la câteva minute după ce armistițiul de o săptămână a expirat vineri.
Teritoriul asediat este zguduit de explozii. Israelul a aruncat fluturași deasupra unor zone din sudul Fâșiei Gaza, îndemnând populația să își părăsească locuințele, sugerând că se pregătește să își extindă ofensiva.
Reînceperea ostilităților a sporit îngrijorarea pentru cei aproximativ 140 de ostatici rămași în Gaza, după ce peste 100 au fost eliberați ca parte a armistițiului. Între timp, negociatorii au continuat discuțiile pentru reluarea armistițiului, potrivit Qatarului care a cerut vineri o acțiune internațională rapidă pentru a pune capăt violențelor din Fâșia Gaza. Ministerul de Externe al Qatarului a declarat că subliniază că continuarea bombardamentelor „complică eforturile de mediere și exacerbează catastrofa umanitară din Fâșie și... solicită comunității internaționale să acționeze rapid pentru a opri violențele”.
Guvernul israelian este angajat să atingă obiectivele războiului
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că Hamas nu a fost de acord să elibereze alți ostatici, încălcând astfel termenii armistițiului, și că Israelul rămâne angajat să își atingă obiectivele în timp ce luptele au fost reluate. Hamas nu a eliberat toate femeile ostatice așa cum s-a convenit și a lansat, de asemenea, rachete asupra Israelului, a comunicat biroul de presă al lui Netanyahu.
„Subliniem, odată cu reluarea luptelor: Guvernul israelian este angajat să atingă obiectivele războiului - să eliberăm ostaticii, să eliminăm Hamas și să ne asigurăm că Gaza nu va mai reprezenta niciodată o amenințare pentru locuitorii Israelului”, se spune în comunicatul oficial.
Pauza de șapte zile, care a început la 24 noiembrie și a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici deținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă distrusă.
Cu o oră înainte ca armistițiul să se încheie la ora 7 dimineața (0500 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Gaza. Alte sirene care avertizau asupra rachetelor s-au auzit din nou în zonele israeliene din apropierea Gaza cu câteva minute înainte de termenul limită, a precizat armata.
„Hamas a încălcat pauza operațională și, în plus, a tras în direcția teritoriului israelian", a declarat armata israeliană. Forțele de apărare israeliene (IDF) au reluat lupta împotriva organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza”.
Deocamdată Hamas nu a comentat aceste evenimente și nu și-a asumat încă nimeni responsabilitatea pentru lansarea rachetelor. Cu toate acestea, o sursă apropiată de Hamas a declarat pentru AFP că aripa armată a grupării a primit „ordinul de a relua luptele" și de „a apăra Fâșia Gaza”.
Presa palestiniană relatează că s-au înregistrat atacuri aeriene și de artilerie israeliene în întreaga enclavă după expirarea armistițiului, inclusiv în Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul. Armata israeliană a confirmat că avioanele sale au lovit ținte ale Hamas în Gaza. Imaginile difuzate pe rețelele de socializare au arătat coloane mari de fum întunecat deasupra taberei Jabalia din Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății condus de Hamas, Ashraf al-Qudrael, a declarat pentru AFP că cel puțin șase palestinieni au fost uciși vineri dimineață într-un raid aerian israelian asupra orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. De asemenea, Fadel Naim, un medic de la spitalul Al-Ahli, spune că doi copii ar fi fost uciși în raiduri aeriene asupra orașului Gaza.
Israelul vrea să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la ravagiile comise de gruparea militantă la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, atacatorii au ucis 1200 de persoane și au luat 240 de ostatici.
Israelul a ripostat cu bombardamente intense și o invazie terestră. Autoritățile sanitare palestiniene controlate de Hamas dar considerate de încredere de ONU, afirmă că s-a confirmat că peste 15 mii de locuitori din Gaza au fost uciși.
Mai multe ajutoare pentru evitarea crizei umanitare
Armistițiul a permis nu doar eliberarea a zeci de ostateci din Gaza și sute de deținuți palestinieni, ci și aducerea ajutoarelor umanitare în Gaza, după ce teritoriul de coastă cu 2,3 milioane de locuitori a fost distrus în mare parte de atacurile israeliene.
### Vezi și... ### ONU: Gaza se află în pragul foameteiJoi au intrat în Gaza mai multe cisterne cu combustibil și 56 de camioane cu provizii umanitare, au anunțat Ministerul israelian al Apărării și Societatea Semilună Roșie Palestiniană.
Dar livrările de alimente, apă, medicamente și combustibil rămân mult sub necesar, spun organizațiile umanitare. În cadrul unei reuniuni de urgență la Amman, regele Abdullah al Iordaniei a îndemnat joi oficialii ONU și grupurile internaționale să facă presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în enclava asediată, potrivit delegaților.
Când a intrat în vigoare încetarea focului, în urmă cu o săptămână, Israelul se pregătea să își orienteze operațiunea spre sudul Fâșiei Gaza, după asaltul de șapte săptămâni din nord.
Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în Israel în timpul celei de-a treia vizite în Orientul Mijlociu de la începutul războiului, a declarat că i-a spus lui Benjamin Netanyahu că Israelul nu poate repeta în sudul Gaza pierderile masive de vieți omenești civile și strămutarea locuitorilor pe care le-a provocat în nord.
„Am discutat detaliile planificării în curs de desfășurare a Israelului și am subliniat imperativul pentru Statele Unite ca pierderile masive de vieți civile și strămutarea de o asemenea amploare pe care le-am văzut în nordul Gaza să nu se repete în sud”, a declarat Blinken reporterilor la Tel Aviv.
„Iar guvernul israelian a fost de acord cu această abordare", a spus el. Aceasta ar presupune măsuri concrete pentru a evita deteriorarea infrastructurii critice, ca de pildă spitalele și instalațiile de apă, și desemnarea clară a zonelor sigure, a mai spus secretarul de stat american.