Israelul spune că va răspunde atacului iranian, dar nu vrea un nou război

Lt. Gen. Herzi Halevi (stânga) la o ședință de analiză duminică, 14 aprilie, la baza militară Kirya, care găzduiește Ministerul israelian al Apărării.

Comandantul armatei israeliene, Lt. Gen. Herzi Halevi, a spus luni că Israelul încă se gândește ce măsuri să ia, dar a adăugat că valul de rachete și drone iraniene de la sfârșitul săptămânii trecute „va căpăta un răspuns”.

Halevi a făcut declarația în timpul vizitei la baza aeriană Nevatim, despre care Israelul spune că a suferit unele daune în atacul iranian de la sfârșitul săptămânii, când israelienii și aliații lor au interceptat aproape toate rachetele și dronele lansate de Teheran.

Într-o relatare care nu-și precizează sursele, un post TV israelian, Keshet 12 (Canal 12) a informat că liderii israelieni ar fi decis la ședința Cabinetului de război să riposteze „limpede și puternic” împotriva Iranului, într-un mesaj că „Israelul nu permite ca un atac de asemenea amploare împotriva sa să fie lăsat fără reacție”.

Tot Canal 12 a relatat însă, ca și unele televiziuni și servere de știri americane, că Israelul nu vrea ca riposta lui să declanșeze un război regional.

NBC a speculat că Israelul ar putea lovi ținte în afara teritoriului Iranului.

Site-ul de știri Axios a relatat că ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, i-a spus omologului său american într-o convorbire telefonică, la 14 aprilie că Israelul „nu are de ales”, fiind obligat să răspundă atacului Iranului, dat fiind faptul că acesta a folosit rachete balistice.

La rândul lui, Teheranul a spus prin vocea unui diplomat de rang înalt că va răspunde „imediat și în forță” oricărui eventual atac israelian.

### Vezi și... ### Atacul iranian asupra Israelului, filmul nopții de 13-14 aprilie