Istoria colorată a unui monument sovietic din Bulgaria

Postamentul deteriorat al Monumentului Armatei Sovietice din Sofia, fotografiat pe 23 februarie 2023. A fost distrusă o parte din inscripția: „Pentru Armata Sovietică eliberatoare - din partea poporului recunoscător al Bulgariei”. Este cea mai recentă deteriorare a celui mai controversat monument din Sofia.

Monumentul Armatei Roșii fotografiat în 1959.

Complexul memorial a fost instalat în 1954, la un deceniu după ce armata sovietică a intrat în Bulgaria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Loialitatea țării balcanice în timpul acelui conflict a oscilat de la neutralitate, la alianța cu puterile Axei conduse de naziști și participarea la Holocaust, pentru ca în cele din urmă să se alăture Aliaților la sfârșitul războiului.

Memorialul de la Sofia în 2011.

Piesa centrală a Monumentului Armatei Sovietice este un piedestal de 37 de metri înălțime pe care se află statuia unui soldat sovietic flancat de civili bulgari. Terenul dedicat complexului monumental are dimensiunea unui parc unde sunt amplasate alte câteva compoziții sculpturale cu tematică militară.

Locul a fost mult timp un punct de adunare pentru activiștii de extremă-stânga. În ultimii ani, monumentul a devenit, de asemenea, o țintă pentru activismul anti-Kremlin.

Membri ai Partidului Socialist Bulgar curățând monumentul după ce, în februarie 2011, vandalii au acoperit cu graffiti controversatul mesaj de „recunoștință”.

În iunie 2011, un relief de pe memorial, înfățișând soldați sovietici luptând a fost vopsit peste noapte pentru a înfățișa diverse personaje din benzile desenate occidentale, precum și pe Ronald McDonald și Moș Crăciun. Sub personajele astfel colorate scria: „În pas cu vremurile”.

Personajele aceluiași relief au fost vopsite cu cagule colorate în august 2012, în semn de susținere pentru Pussy Riot. Grupul activist rus a ajuns pe prima pagină a ziarelor la începutul acelui an după ce a făcut un video cu un controversat cântec de protest în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Soldații sovietici au fost acoperiți cu vopsea roz, în august 2013. Sub ei scrie „Bulgaria își cere scuze” în bulgară și cehă. Se crede că această nouă vandalizare a monumentului făcea referire la participarea regimului comunist bulgar la zdrobirea Primăverii de la Praga, represiune comandată și condusă de Kremlin, cu 45 de ani mai devreme, în 1968.

Un alt panou al basoreliefului a fost, în martie 2014, ținta activiștilor care au colorat două personaje în culorile steagurilor ucrainean și polonez. Textul pictat cu spray făcea referire la ocuparea Crimeii de către Rusia și la masacrul din pădurea Katin, 1940, când sovieticii au ucis aproape 22 de mii de polonezi capturați.

În 2018, memorialul beneficia de pază proprie.  Dar, în ciuda securității sporite, după 24 februarie 2022, când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, monumentul a fost atacat de mai multe ori. Această imagine, care îi arată pe soldații sovietici cu mâinile vopsite cu spray roșu, a fost realizată la 27 februarie 2022.

Acesta este basorelieful cel mai des vandalizat al monumentului de la Sofia. A fost pictat în culorile drapelului ucrainean, pe 27 februarie 2022. În partea de sus a imaginii se poate fiti: „Ocupanți”.

Activiști anti-război vandalizează monumentul sovietic pe 27 februarie 2022. 

În Bulgaria, părerile despre președintele rus Vladimir Putin au fost în mare parte pozitive, de până la 58%, între 2020 și 2022, dar s-au prăbușit la doar 32% în zilele de după declanșarea invaziei din Ucraina.

Monumentul este acoperit cu graffitiuri, inclusiv cuvântul „ucigași” în engleză și bulgară, 28 februarie 2022.

Dezbaterea cu privire la demolarea monumentului a stârnit controverse ani de zile.

Activiștii acoperă o parte a ansamblului sculptural sovietic cu steagul bulgar pe 4 mai 2022.

Conform sondajelor de opinie din 2019, adică dinainte de invazia Ucrainei, peste două treimi dintre bulgari considerau monumentele din epoca comunistă ca fiind importante pentru „identitatea națională” a Bulgariei.

Vandalizarea recentă a unui monument dedicat Armatei Roșii situat în centrul Sofiei este cea mai recentă dintr-o serie de atacuri simbolice anti-Kremlin asupra acestui complex monumental.