Galerie foto: Istoricul Pod Bosfor din Istanbul sărbătorește 50 de ani

Podul Bosfor, cunoscut și sub numele de Primul Pod, este unul dintre cele două poduri suspendate care traversează Bosforul, făcând legătura între Asia și Europa. Prim-ministrul turc Adnan Menderes a inițiat realizarea podului în 1960, dar acest proces a fost întrerupt de lovitura de stat militară din 27 mai 1960. În cele din urmă, construcția a început în 1970, iar podul a fost inaugurat pe 30 octombrie 1973, marcând cea de-a 50-a aniversare a fondării republicii.

O fotografie aeriană realizată cu o dronă arată Podul Bosfor acoperit de ceața densă, pe 20 februarie 2019. Podul nu este doar o atracție turistică recunoscută pe scară largă în Istanbul; El a fost, de asemenea, martorul a numeroase evenimente semnificative de-a lungul existenței sale, ceea ce îl face un simbol al istoriei și culturii turcești.

Pilotul britanic de Formula 1 David Coulthard care a traversat podul Bosfor la 17 iulie 2005, în cadrul unui eveniment de promovare a Marelui Premiu al Turciei, a devenit primul pilot care a traversat două continente. Pilotul de origine scoțiană a fost amendat cu 20 de euro pentru că nu și-a plătit taxa de trecere, care a fost achitată imediat de echipa sa Red Bull. Doar președintele și oficialii de urgență au voie să traverseze gratuit podul.

În timpul vizitei sale de stat din mai 2008, regina Elisabeta a Marii Britanii a pozat la bordul unei ambarcațiuni în apropiere de moscheea Ortakoy și de Podul Bosfor. Scopul acestei vizite a fost acela de a promova relații diplomatice mai puternice între Regatul Unit și Turcia, precum și de a aduce un omagiu moștenirii otomane a Turciei.

Focuri de artificii deasupra podului Bosfor și a moscheii Ortakoy, 29 octombrie 2010, în timpul ceremoniei de aniversare a 87 de ani de la înființarea Republicii Turce. Turismul joacă un rol important în economia Turciei, iar siturile istorice, stațiunile de pe litoral și experiențele culturale au făcut ca Turcia să fie a patra cea mai vizitată țară din lume.

Jucătorul de golf american Tiger Woods este fotografiat în timp ce promovează un turneu în Antalya, pe 7 noiembrie 2013. Woods este una dintre numeroasele personalități sportive care au promovat Turcia ca destinație pentru evenimente sportive internaționale.

În timpul rugăciunilor de vineri, în decembrie 2015, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a intervenit pentru a împiedica un bărbat (foto) să încerce să se sinucidă aruncându-se de pe podul Bosfor, în timp ce coloana sa de mașini trecea pe acolo.

Susținători ai președintelui turc Tayyip Erdoğan sărbătoresc pe turela unui tanc după ce soldații implicați într-o tentativă de lovitură de stat s-au predat pe Podul Bosfor, la 16 iulie 2016. Cel puțin 290 de persoane au fost ucise și aproape 1500 au fost rănite pe fondul unor ciocniri violente, când o facțiune a armatei a încercat să preia conducerea guvernului.

Susținătorii lui Erdoğan arborând un steag turcesc de mari dimensiuni pe Podul Bosfor pe 21 iulie 2016. Prim-ministrul Binali Yıldırım a anunțat că podul va fi redenumit Podul Martirilor din 15 iulie, în onoarea civililor care au murit rezistând tentativei de lovitură de stat.

O ceremonie pentru comemorarea a doi ani de la lovitura de stat, pe Podul Bosfor, la 15 iulie 2018.

Participanții aleargă pe podul Bosfor în timpul celui de-al 40-lea maraton anual de la Istanbul, pe 11 noiembrie 2018. Maratonul este singurul din lume care se întinde pe două continente, Asia și Europa.

Focuri de artificii explodează deasupra podului Bosfor, în timp ce Turcia marchează cea de-a 99-a aniversare a proclamării Republicii Turcia de către Mustafa Kemal Ataturk în 1923, la 29 octombrie 2022.

Luna plină răsărind deasupra podului Bosfor pe 9 octombrie 2022. Turismul joacă un rol semnificativ pentru economia Turciei, iar siturile sale istorice, stațiunile balneare și experiențele culturale au făcut din această țară a patra cea mai vizitată din lume.

Armata turcă, clasată pe locul cinci în lume ca mărime, participă lângă Podul Bosfor, la marcarea unui veac de la întemeierea Republicii Turce, la 29 octombrie 2023.

Oamenii privesc un foc de artificii deasupra orașului Istanbul, la 29 octombrie 2023.

Podul Bosfor, cunoscut și sub numele de „Podul Martirilor din 15 iulie”, a fost martorul a numeroase evenimente importante de-a lungul celor 50 de ani de existență, fiind un simbol al legăturii dintre continente, culturi și tradiții.