Italia este prima democrație europeană care aimpus de vineri utilizarea certificatului Covid pentru toti angajații din sectorul public sau privat. Restricția este în vigoare până la sfîrșitul anului.
Angajații trebuie să prezinte certificatul care arată că sunt vaccinați cu schema completă, testați recent negativ sau imununi după boală iar angajatorii trebuie să verifice certificatele, în cele mai multe cazuri cu o aplicație de pe telefonul mobil.
Fără acest certificat, angajații sunt obligați sa-ți ia concediu fără plată, iar nerespectarea noilor reguli poate fi amendată cu până la 1.500 de euro.
Legea din Italia este în acest moment cea mai drastică măsură luată de un guvern democratic pentru a încuraja vaccinarea anti-Covid a populației.
### Vezi și... ### Rata de vaccinare scade în R. Moldova, concomitent se ating numere record de decese legate de Covid
În Italia, 70% din populația adultă este vaccinată în acest moment cu schema completă, ceea ce-i include desigur și pe membrii diasporei moldovenești.
Asta în timp ce în R. Moldova campania de vaccinare a încetinit mult în ultimele luni, după cum declarau recent autoritățile sanitare.
Guvernul italian a acceptat să fie vaccinați și muncitorii sezonieri care nu au reședință stabilă în Italia sau contract de muncă, relata recent la RFI, Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia
La începutul pandemiei de coronavirus, în primăvara anului 2020, Italia a fost una din cele mai lovite țări.
De la începutul pandemiei, Italia a înregistrat peste 4,6 milioane de cazuri de Covid-19 și peste 130.000 de decese legate de coronavirus.
Certificatul Covid a fost introdus inițial vara aceasta în Uniuena Europeanp pentru a facilita călătoriile, dar foarte repede, multe guverne au început să utilizeze aceste certificat pentru a permite redeschiderea, fie și parțială, a unor afaceri sau locuri publice cum ar fi muzeele sau stadioanele.