Italia vrea reguli mai stricte pentru cetățenii din terțe țări, SUA negociază reluarea călătoriilor cu UE

Test de Covid-19, Italia, iunie 2020.

Uniunea Europeană ar trebui să adopte reguli comune mai stricte cu privire la sosirile din terțe țări pentru a limita riscurile de contaminare cu noul coronavirus, a declarat miercuri ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza.

Speranza a făcut acest apel după o creştere bruscă a numărului de cazuri de Covid-19 la Roma legată de sosirile din Bangladesh a unui zbor cu muncitori sezoneri, ceea ce l-a determinat să interzică zborurile din această ţară timp de o săptămână.

Pe de altă parte, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că s-au înregistrat progrese în discuţiile cu Uniunea Europeană privind redeschiderea frontierelor pentru călători americani deși în Statele Unite se înregistrează în acest moment o explozie de noi cazuri de contaminare.

De la 1 iulie, țările din UE au stabilit o listă de 15 terțe țări, ai căror cetățeni pot intra în spațiul european fără restricții – lista pe care nu se regăsesc Statele Unite, Brazilia sau Rusia dar pe cuprinde China, condiționat.

Statele Unite sunt în continuare țara cea mai afectată de pandemia de Covid-19, cu peste 3 milioane de cazuri de contaminare. Numărul deceselor legate de Covid-19 a trecut de 130.000. Cele mai afectate sunt statele din sudul şi vestul ţării.

Statele Unite au impus încă din martie restricţii de călătorie pentru cetăţenii UE în contextul pandemiei.