Italia și Spania, marile beneficiare ale planului european de refacere a economiilor UE

Ședința parlamentului European la care președinta CE, Ursula von de Leyen a prezentant planului unui fond de redresare economică de 750 de miliarde de euro, Bruxelles, 27 mai 2020.

Italia și Spania vor primi aproape jumătate din subvențiile de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană vrea să le acorde țărilor membre pentru refacerea economiilor lovite de consecințele pandemiei de coronavirus. Miercuri, în Parlamentul European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat proiectului noului fond de refacere economică de 750 de miliarde de euro în total, compus din granturi în valoare de 500 de miliarde și credite în valoare de 250 de miliarde de euro. „Acesta este momentul Europei. Voința noastră de a acționa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm”, a spus președinta CE Ursula von Leyen.

Uniunea Europeană se teme de o criză economică mai profundă decât Mare Depresie din secolul trecut.

Din fondul european de redresare, România ar putea obține peste 19 miliarde de euro , împrumuturi nerambursabile, şi credite cu dobândă redusă de 11,58 de miliarde de euro, arată un document postat de europarlamentarul Siegfried Mureșan pe contul său de Facebook.

Planul are la bază o propunere franco-germană, care pentru prima dată prevede ca Uniunea Europeană se să împrumute pe piețele financiare internaționale, în condiții avantajoase, urmând să-și plătească datoria în mai bine de 30 de ani. Pentru acest împrumut masiv vor garanta toate țările UE, idee respinsă în principiu de un grup de patru state membre (Austria, Olanda, Danemarca și Suedia) care se tem că este primul pas spre o integrare financiară și eventual fiscală, în cadrul Uniunii.

Planul prezentat miercuri trebuie aprobat acum de toate cele 27 de state membre al Uniunii Europene.