Iulia Navalnaia numește „absurdă” concluzia că soțul ei a murit de „o combinație de boli”

Iulia Navalnaia, la o adunare publică la Berlin, cam la o lună după moartea soțului său într-o colonie penitenciară din nordul arctic al F. Ruse.

Văduva disidentului rus Alexei Navalnîi a declarat joi că anchetatorii au ajuns la concluzia că moartea acestuia într-o colonie penitenciară arctică, în februarie, a fost cauzată de o combinație de boli - o constatare pe care ea a respins-o ca fiind absurdă.

Iulia Navalnaia a spus într-un mesaj pe canalul ei de YouTube că va cere deschiderea unei anchete penale privind moartea soțului ei, pe care o consideră omor, și că echipa lui Navalnîi va continua să desfășoare propria investigație.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit subit pe 16 februarie. Kremlinul a respins acuzația susținătorilor săi conform căreia ar fi fost ucis din ordinul președintelui Vladimir Putin. Certificatul său de deces a indicat că a murit „din cauze naturale”.

În mesajul ei de joi, văduva disidentului a spus că mai sunt „o mie de întrebări fără răspuns” privind împrejurările morții lui Alexei.

Moartea criticului înverșunat al Kremlinului, care a dezvăluit fapte de corupție la cel mai înalt nivel, a fost învăluită în mister, iar cadavrul lui a fost predat familiei cu mare întârziere.

Concluziile anchetei oficiale, cele numite „absurde” de văduvă, vin la scurt timp după ce presa internațională a relatat că Alexei Navalnîi - dacă ar mai fi fost în viață - ar fi putut face parte din grupul de deținuți ruși eliberați recent în cadrul celui mai mare schimb de acest fel de la Războiul Rece încoace, între Moscova și Occident.

Între timp, admiratorii și discipolii lui Navalnîi continuă să fie persecutați în Rusia. Chiar săptămâna aceasta, activistul Gleb Kalinîcev a primit la Nijnîi Novgorod, o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru a că a donat echivalentul a ceva mai mult de 20 de dolari Fundației Anticorupție Navalnîi (FBK) în anii 2021-22. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te