Iulian Chifu: „Există deja o concentrare și a opțiunilor, și a intențiilor de vot”

Iulian Chifu

Cum se vede de la București campania electorală din Republica Moldova și șansele principalilor competitori? Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul politic Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate internațională.

Your browser doesn’t support HTML5

Iulian Chifu: „Există deja o concentrare și a opțiunilor, și a intențiilor de vot”

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat că 53 de formațiuni politice se pot înscrie în cursa electorală pentru alegerile din 11 iulie, cel mai probabil doar a treia parte din ele vor participa la aceste alegeri parlamentare anticipate. Despre ce vorbește acest număr?

Iulian Chifu: „Vorbește despre faptul că la nivelul partidelor politice există, pe de o parte, o inflație de nume și etichete în mai mare măsură și mai puțin de susținere. De altfel, o știm foarte bine, probabil că nu sunt mai mult de 10 care să capaciteze un număr de voturi care să le permită măcar să aibă pretenția la jumătate de procent din votanți. Pe de altă parte, mai vorbește și despre faptul că există deja o concentrare și a opțiunilor, și a intențiilor de vot și cred că lucrul acesta este foarte bun.”

Europa Liberă: Rezultatele sondajelor care apar cu regularitate arată că doar 4 concurenți electorali ar avea șanse să acceadă în următorul legislativ. Cât de mult contează rezultatele acestor cercetări, pentru că politicienii, dacă nu sunt mulțumiți de aceste rezultate, spun că ele sunt trucate?

Iulian Chifu: „Îmi e foarte greu să vorbesc la ora actuală despre sondaje. Știu că există case de sondare a opiniei publice și companii sociologice foarte bune, foarte profesioniste, sunt altele care sunt în mai mică măsură înclinate să facă sondaje de opinie și sunt mai, haideți să spunem, flexibile la intervențiile terțe la nivel politic pentru a susține una sau alta din forțele politice. Pe de altă parte, trebuie spus că nivelul pragului actual și chiar jocul unor partide cu blocurile, vezi Partidul Nostru, ar putea să le pună în imposibilitatea de a face pragul în cea mai mare măsură. În continuare cred la ora actuală, din nou, nu am date la zi care să confirme, dar polarizarea ca formulă și nevoia, haideți să spunem, valul de preluare a puterii de către partidele pro-europene face ca în momentul de față șansele reale să aparțină la doar două partide. De asemenea, distanța dintre cele două este mult mai substanțială decât o arată unele dintre sondajele de opinie pe care le-am văzut în ultima vreme. Deci, cam așa văd eu elementul dominant. Suntem însă la început, încă n-a început campania în toată puterea ei, sunt elemente care vor interveni, sunt câteva linii pe care le putem vedea în dezvoltare și să vedem cum se va decanta această campanie în viitor.”

Europa Liberă: Despre poziționarea actorilor politici pe dreapta, pe stânga ce ne puteți spune, cum se vede această poziționare?

Partidul pro-prezidențial, PAS are toate șansele să câștige majoritatea în viitorul scrutin pe dreapta...

Iulian Chifu: „Avem un partid pro-prezidențial, PAS, care are toate șansele să câștige majoritatea în viitorul scrutin pe dreapta și el va capacita în cea mai mare măsură ceea ce înseamnă voturi pe dreapta. Pe de altă parte, avem un partid pe stânga, care e bine reprezentat, mai ales după fuziunea cu Partidul Comuniștilor, deși și acest lucru stârnește nemulțumiri profunde în interior, plus că ideea de a plasa prea mulți reprezentanți ai comuniștilor pe locurile eligibile ale socialiștilor nu antrenează neapărat o emulație și o dorință de a trage pentru partid din partea celor care nu se regăsesc în prim-planul voturilor. Deci, aici s-ar putea în timp opinia anunțată în campanie și anunțată la alegeri să nu se regăsească. În rest, nu uitați că sondajele de opinie reflectă, de fapt, doar situația celor care sunt pe teritoriul controlat de autoritățile legitime de la Chișinău, deci nu și zona separatistă transnistreană și nu acoperă, evident, nici diaspora și chiar pentru cei care sunt în această zonă nu acoperă zona instituționalizată, ca de obicei este o zonă în care formulele de sondare și orice tip de, haideți să spunem, eșantion nu le acoperă zona instituționalizată.”

### Vezi și... ### Igor Grosu: „Corupția începe de la corupția politică”

Europa Liberă: Curentul unionist și faptul că nu au reușit până la urmă să se unească AUR și PUN, e justificat că nu au acceptat să meargă într-un singur bloc?

Iulian Chifu: „AUR este un partid care este complet reprobabil în România, împins spre extremă cu foarte multă gălăgie și foarte puțină substanță, de aceea nu este prizat în cea mai mare măsură. Celălalt partid, Partidul Unității Naționale, a reușit să strângă niște personalități, problema majoră este în ambele cazuri că, de fapt, unioniștii simt și susțin PAS-ul, partidul pro-prezidențial și în mai mică măsură se canalizează în partide mărunte fără șanse, sub prag și cu imagini care nu neapărat sunt avantajoase, vezi cazul AUR. Cred că AUR-ul s-a dezumflat total, nu are importanță și chiar dacă are tendința de a supramarca în sondaje, iar PUN-ul cred că s-a obișnuit cu ideea că nu va face acest prag și că își va reconstrui identitatea și relevanța. Nu uitați că PUN este membru al Partidului Popular European prin această alianță cu PMP-ul din România, deci își va reconstrui această identitate și relevanță după alegeri, pentru că pe polarizarea care are loc astăzi nu există loc pentru o asemenea orientare și, în general, să știți că oricine candidează pe dreapta în paralel cu PAS-ul odată că n-are șanse să intre în parlament sau n-are în cea mai mare măsură șanse și, în al doilea rând, fură din voturile partidului pro-prezidențial.”

### Vezi și... ###

Octavian Țîcu: „Parlamentul viitor are o singură misiune, reunirea cu România”Dorin Chirtoacă (PL): „Unioniștilor li se lipesc acum etichete false”

Europa Liberă: Pe care eșichier politic vi se par mai răzlețiți concurenții electorali – pe dreapta, pe stânga?

Iulian Chifu: „Nici nu contează cât de răzlețiți sunt, contează capacitatea de mobilizare și de antrenare a partidului care este dominant pe acea zonă. Or, pe partea dreaptă avem un partid dominant natural, care vine după victoria în prezidențiale și vine cu o susținere publică nu atât poate de a împinge mai departe și de a-i oferi puterea până la capăt Maiei Sandu, deși și aceasta este o dominantă, cât pentru a scăpa de Igor Dodon definitiv și de formula aceea de stânga. Și acest val încă nu și-a epuizat forța, tocmai pentru că nu a fost preluată pe deplin puterea de către zona pro-europeană. Pe urmă, acest guvern amestecat a făcut foarte multe lucruri în această perioadă care au demonstrat în fiecare pas faptul că este blocant și pentru perspectiva de relansare economică, și pentru perspectiva de rezolvare a problemelor pandemiei. Am văzut-o în timp, iar lucrul acesta nu are cum să nu fie sancționat de către populație. Este doar vorba despre tehnologii de campanie și lovituri pe sub masă și alte elemente care sunt cunoscute în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar sunt și politicieni pe segmentul de centru-dreapta care spun că divizarea excesivă a acestui segment ar pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova.

Iulian Chifu: „Nu aveau decât să susțină partidul pro-prezidențial, pentru că oricum alegătorii se duc în acea direcție în cea mai mare măsură.”

Europa Liberă: Și pe stânga acest mariaj politic PSRM-PCRM adună voturi, nu lasă să fie irosite voturile?

Această combinație a trădat ascunderea lui Dodon, care are eticheta de perdant în fața Maiei Sandu, în spatele lui Vladimir Voronin...

Iulian Chifu: „Nu, din păcate, nu a avut detentă această combinație, pentru că ea a trădat, pe de o parte, ascunderea lui Dodon, care are eticheta de perdant în fața Maiei Sandu, în spatele lui Vladimir Voronin, care la 80 de ani nu mai are niciun fel de portanță și, v-am spus, această mezalianță a creat și probleme în interiorul partidului și, mai ales, în zona activului, care ar trebui să muncească zi de zi pentru acest partid. Din punctul meu de vedere, maximul a fost atins al mișcării acesteia de fuziune, vom vedea sondajele peste două săptămâni și vom vedea dacă trendul nu a revenit exact în sensul în care a fost de fapt, respectiv în cădere substanțială. Și aici cred eu că sunt. Pe urmă, pe partea stângă există în continuare alte două formațiuni politice cu relative șanse de a intra în parlament. În momentul de față, eu sunt sceptic, dar mai există...”

Europa Liberă: La care vă referiți?

Iulian Chifu: „Mă refer la Partidul „Șor” și la Partidul Nostru.”

Europa Liberă: La Blocul „Renato Usatîi”...

Iulian Chifu: „Blocul „Renato Usatîi”, da, că a făcut această fuziune, s-ar putea ca tocmai această fuziune să-l văduvească de intrarea în parlament. În orice caz sunt două structuri politice care au niște condiții speciale firește și, în funcție de evoluția campaniei, au șansa să intre în parlament în măsura în care vor atrage mai multe voturi, dar știți de unde? Exact de la comuniști și socialiști, pentru că vorbim de o zonă de stânga pro-rusă asumată.”

Europa Liberă: Despre Partidul „Șor” și prezența lui în această campanie electorală ce aveți de spus?

### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: „Alegătorul de stânga are acum o alegere certă”

Iulian Chifu: „E prezent în campanie, înregistrat în Republica Moldova, participă. Trebuie văzut în ce măsură resursele sale și capacitatea sa de a produce voturi se mențin. Personal cred că este în scădere importantă, dramatică, iar eticheta nu-l ajută în mod deosebit.”

Europa Liberă: Din tabăra politică de stânga se aud voci care spun că forțele occidentale ar încerca să instituie o guvernare externă la Chișinău.

Iulian Chifu: „Astea sunt prostii de campanie. În Republica Moldova, victoriile și înfrângerile, reformele și stagnările sau mersul înapoi țin de cetățenii Republicii Moldova, nu vine nimeni din afară să guverneze sau să dea direcții ș.a.m.d. Restul sunt povești. Da, există o tendință a stângii, mai ales acum în formula naționalistă, cu Voronin la bord, care vorbește despre o influență a exteriorului, dar n-a fost foarte deranjat și nu este nici astăzi să fie aliat în același bloc iar cu cineva care acceptă o intervenție deschisă din partea Rusiei, care este un alt actor extern. Numai Occidentul este neprizabil, din punctul de vedere al lui Voronin și al naționaliștilor moldoveniști de acolo.”

Europa Liberă: Oferta electorală pe care o propun politicienii și așteptările pe care le au cetățenii credeți că se suprapun?

E un trend de închidere a temei Dodon, de trimitere a lui la pensie...

Iulian Chifu: „În momentul de față, v-am spus că tendințele sunt diferite. E un trend de închidere a temei Dodon, de trimitere a lui la pensie, eliminare a unor rămășițe ale sistemului pe care l-a creat, l-a moștenit și l-a valorificat. Pe de altă parte, e o luptă până la urmă a acestor partide reunite în alianța respectivă și Partidul „Șor” împreună pentru ca nu cumva finalizarea unei lupte anticorupție să le vizeze. Până la urmă e vorba de oameni care luptă pentru viața lor, pentru libertatea lor, pentru averile lor și din acest motiv campania va fi una foarte complicată și în egală măsură observ că cu din ce în ce mai multe erori din partea cuplului Voronin-Dodon, tocmai pentru că disperarea nu de puține ori întunecă mințile, iar emoțiile nu au nimic de-a face cu decizii pragmatice, calcule reale și acest lucru să știți că e văzut imediat la nivelul electoratului.”

### Vezi și... ### Ilian Cașu: Votăm împotriva culiocului!

Europa Liberă: Peste 100 de mii de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova aflați în străinătate s-au înregistrat în prealabil. Unii spun că anume votul celor din străinătate va fi decisiv pentru următoarea guvernare. Dvs. ce credeți, există și experiența votului din diasporă din România, este asemănătoare?

Iulian Chifu: „Nu este asemănătoare, raportul este incomparabil în cazul României. Pentru Republica Moldova avem mai degrabă votul din alegerile prezidențiale care este referențial, este de acum șase luni și e normal să ne raportăm la el. Cel mai probabil se va amplifica această prezență a cetățenilor, mai ales că suntem vara, deplasările sunt mult mai simple, se va amplifica această prezență a votanților de peste hotare la urne în alegeri, dar în egală măsură voturile vor fi câștigate în Republica Moldova. Deci, ideea de a pune un accent pe diaspora este o greșeală, un accentic special sau exclusiv, pentru că voturile se câștigă, în primul rând, în Republica Moldova, numărul cel mai important de voturi e în Republica Moldova. Și să nu uităm, Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova, în primul rând, după aceea a venit surplusul de peste hotare care a fost unul decisiv și care a stabilit foarte clar, a făcut diferența între ceea ce se reușise a manevra, ca să nu spun fura, prin alte criterii de natură administrativă, din administrarea alegerilor. Și acest lucru a fost decisiv. Cred în continuare că alegerile vor fi câștigate inclusiv în Republica Moldova, deci chiar pe teren, în afara votului în surplus care vine în mod natural de peste hotare.”