Săptămâna viitoare, în zilele de 3 și 4 decembrie, șefii de stat și de guvern din NATO se vor întâlni la Londra, la summit-ul aniversar al Alianței, care a sărbătorit în aprilie 70 de ani de la înființare. În același timp, liderii NATO vor discuta în Marea Britanie despre prioritățile Alianței, despre vulnerabilităție și amenințările la adresa statelor membre.
În România nu a existat o dezbatere despre obiectivele Bucureștiului în acest sens. Fostul consilier prezidențial, Iulian Fota (2009-2014), crede că România ar trebui să aibă o strategie clară în interiorul NATO, astfel încât regiunea Mării Negre să primească o atenție egală cu zona Mării Baltice.
Europa Liberă: Cu ce ar trebui să meargă România la summit-ul NATO de la Londra? Care ar trebui să fie obiectivele?
Iulian Fota: „În primul rând, ar trebui să meargă cu un mesaj de încredere în Alianța Nord-Atlantică și să explice dezinvolt, competent și argumentat de ce NATO continuă să fie o alianță vitală pentru securitatea tuturor statelor membre - mai ales, pentru că noi suntem mari beneficiari ai eforturilor pe care Alianța le-a făcut în ultimii ani. Cum spune și Strategia Națională de Apărare a Țării: NATO a fost și încă mai este - aici ar trebui insistat - garantul principal al securității naționale a României. Prin extindere, prin lărgire, prin alte instrumente, NATO a conferit stabilitate şi securitate întregii zone central-europene și eu cred că e de datoria României să explice din nou lucrurile acestea și să dea acest mesaj acelor țări care, într-un fel justificat, se îndoiesc astăzi de modul în care NATO își îndeplinește propriile responsabilități și se raportează la problemele de securitate „din jurul spațiului euro-atlantic.
Deci, în primul rând, România trebuie să dea un mesaj de încredere şi de recunoaștere a importanței sau de reiterare a importanței Alianței Nord-Atlantice. În plan practic, România trebuie să-și continue politica de până acum: să explice în continuare importanța zonei Mării Negre; să continue să solicite echilibrul între cele două flancuri. Pentru că eu cred în continuare că eforturile concentrate pe flancul nordic -țările Baltice, Marea Baltică, Polonia - sunt ceva mai bine conturate, mai bine închegate decât eforturile Alianței Nord-Atlantice pentru zona de sud a acestui flanc estic”.
Europa Liberă: Altfel spus, România ar trebuie să ceară în această situație ca - așa cum spunea și generalul Frederick Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa - ca NATO să acorde importanță egală zonei de securitate din jurul Mării Negre cu cea din regiunea Mării Baltice?
Iulian Fota: „Bineînțeles. Discuțiile din cadrul ultimelor două summit-uri au fost în sensul acesta. În continuare NATO folosește un limbaj diferențiat pentru cele două zone. În continuare NATO are seturi diferite de măsuri pentru cele două zone ce creează, după părerea mea, un dezechilibru”.
Europa Liberă: De ce există acest dezechilibru?