Iulian Rusu: „La Mulți Ani, Limba Română! Să ne alini, să ne alinți și să ne unești!”

Iulian Rusu, director executiv adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Iulian Rusu.

Iulian Rusu, născut la 5 august 1980 in Chișinău. Absolvent al Universității de Stat din Moldova in 2002, facultatea de drept și magistru în drept (Magister Juris) al Universității Oxford, Marea Britanie, în 2005, specializat în Dreptul Uniunii Europene. Din 2015 este expert în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, iar din 2018 deține funcția de director executiv adjunct al IPRE

Luni

Trezirea devreme pe la orele 8 dimineața. Am cuprins soția și copiii și le-am adus aminte ce zi importantă este astăzi – Ziua Limbii Române. Am dus copii la grădiniță după 6 luni de carantină. Toată lumea era dornică să se vadă, inclusiv copiii. Mi-am felicitat prietenii cu Ziua Limbii Române și m-am bucurat să văd ambasadori care s-au adresat publicului din Moldova recitând opere din literatura Română. Seara am vizitat parcul dendrologic și am savurat ultima zi de vară alături de familie. La Mulți Ani Limba Română! Să ne alini, să ne alinți și să ne unești!

Marți

Am dus copiii la grădiniță, respectând cerințele de distanțare

Prima zi de toamnă am întâlnit-o dis-de-dimineață cu dispoziție bună și bucurie de la copii, gata de a începe anul de studii la grădiniță. Cutiile cu activități, ghiozdanele, sticla individuală pentru apă și hainele erau gata de seara trecută. Înarmați cu răbdare și speranță că vom începe un an școlar care nu va fi întrerupt, am dus copiii la grădiniță, respectând cerințele de distanțare și igienă prescrise pentru grădinițe.

Serviciul a început cu gestionarea urgențelor care s-au acumulat din ultima săptămână, care a fost mai mult de odihnă. Am răspuns la mesaje urgente legate de proiectele implementate de IPRE ce țin de sectorul justiției și de dezvoltare locală. Am aflat că încă o colegă de lucru s-a infectat cu COVID-19, iar aceste noutăți de fiecare dată îmi aduc aminte să avem grijă cu toții să respectăm igiena personală și distanța fizică.

Seara am ajuns pe la părinți cu copiii. Toți am stat la distanță, afară, cu masca pe față și nas. Greu de imaginat așa o întâlnire cu un an în urmă. Emoțional greu și pentru noi dar și pentru ei. I-am felicitat cu începutul anului școlar căci ambii sunt profesori. Deși diferit de anii trecuți, este și acesta un an școlar care toți l-au așteptat, iar cunoștințele în secolul XXI pot fi transmise și la distanță. Multă sănătate profesorilor și educatorilor noștri și într-un ceas bun!

Miercuri

Dimineața m-am trezit devreme, pe la 6. Am început căutările pentru un automobil electric. Sunt sigur că prin așa achiziții pot contribui la un mediu mai sănătos și să reduc emisiile de CO2. Ofertele sunt limitate dar continui căutările.

După ce am dus copiii la grădiniță, m-am apucat de documentele de analiză a bugetelor locale a cinci localități din sudul țării și de analiza achizițiilor publice la nivel local. Sunt produse analitice care sperăm să ofere mai multă eficiență, transparență și participare la nivel local în procesul de formare și implementare a bugetelor locale.

Am continuat cu scrierea opiniei privind modificările la Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor. Guvernul a aprobat în mod expres un proiect de lege, care ridică mari dubii cu privire la măsurile pe care le promovează și care ar putea afecta semnificativ modul de funcționare al instituțiilor responsabile de prevenirea și combaterea spălării banilor.

Spre finele zilei am structurat conținutul următorului Monitor al Justiției pe care vrem să-l publicăm la mijlocul lunii septembrie.

Joi

Am început ziua dimineața devreme cu un exercițiu de sport matinal. S-au alăturat și copiii. Nu-mi reușește în fiecare zi, dar sper că copiii vor deprinde această activitate dimineața. După micul dejun am dus copiii la grădiniță și am ajuns la servici. Am început ziua cu continuarea analizei proiectului de lege care modifică regulile de stabilire a beneficiarului efectiv în legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și legislația de executare.

Spre seară am trecut pe la părinți să îi ajut cum să seteze lecțiile on-line pe platforma Zoom. Anul școlar este cu multe provocări pentru toată lumea, însă părinții mei sunt deschiși pentru tehnologii noi și mă mândresc cu ei că chiar și la așa vârstă se descurcă bine cu tehnologiile informaționale.

Vineri

Am început ziua cu gătirea micului dejun pentru familie. Am verificat și prognoza meteo. Poate plouă și la noi în sfârșit după mai multe luni de secetă. Ziua de lucru am început-o cu o ședință scurtă de lucru cu un membru al echipei Grupului de Experți în domeniul Justiției. Am discutat cum să structurăm mai bine proiectul Cărții Albe în domeniul Justiției.

Am încheiat ziua cu o plimbare cu familia. Încă mai este cald afară

Am continuat cu comunicarea cu colegii noștri din regiunea Găgăuzia privind analiza achizițiilor publice la nivel local, inclusiv procedurile urmate de autoritățile publice locale și care dintre cerințele ce țin de procedură necesită eforturi suplimentare. Am revenit la opinia privind proiectul de lege care modifică regulile de stabilire a beneficiarului efectiv în legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și legislația de executare. Concluzia finală este că proiectul de lege vine să rezolve o problemă creată din interpretarea eronată a legii de un judecător și care aduce cu sine probleme mult mai mari pentru tot sistemul de prevenire și combatere a spălării banilor, în special pe partea ce ține de confiscarea averii nejustificate. Am încheiat ziua cu o plimbare cu familia. Încă mai este cald afară.