Iulie pe glob: noi recorduri de căldură și temeri că așa va fi mereu  

Republica Moldova începe luna iulie cu temperaturi maxime de peste 30 de grade și avertizări de incendii vegetale. Nu este singură.

De la Mecca în Arabia Saudită, până în Spania sau Texas, temperaturile extreme provoacă decese, fac necesară regândirea măsurilor de urgență și confirmă teama că încălzirea globală este o realitate cu care omenirea trebuie să se confrunte.

Sătui de căldură după doar o lună de vară

„Dacă există vreo formă de de vreme extremă pe care oamenii de știință o atribuie fără ezitare schimbării climaterice, ea este căldura, în valuri tot mai mari și mai îndelungate”, scrie postul public de radio american NPR la începutul unei prime săptămâni din iulie care se anunță toridă în mai multe state americane și nordul Mexicului.

Deja Texasul și vecinii săi se chinuie de trei săptămâni cu călduri extreme care au doborât recorduri istorice zile la rând. Valuri de căldură au lovit de asemenea India, China sau Canada, unde continuă incendiile de vegetație.

Un savant citat de NPR, Daniel Swain, de la Universitatea din California, a declarat că deja la acest început de vară în emisfera nordică, majoritatea locuitorilor planetei au avut parte deja de temperaturi-record de ridicate.

În ultimi ani, s-au înmulțit dovezile că unele valuri de căldură ar fi fost imposibile fără fenomenul încălzirii globale, de pildă cele din Marea Mediterană din aprilie, anul acesta, cel din Pacificul nord-vestic din 2021 sau cel din Marea Britanie din 2022.

### Vezi și... ### Raport ONU privind clima: Nivelul global al mării crește mai rapid decât se anticipase

Valuri de căldură cu nume, în Spania

Orașul Sevilla, din sudul Spaniei, a „botezat” pentru a doua oară un val de căldură, așa cum se obișnuia până acum mai multe cu uraganele. Yago i s-a spus noului val care a chinuit capitala andaluză cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Yago este val de căldură de categoria a treia, cea mai gravă.

Sistemul – cum amintește publicația Scientific American , a fost inițiat în 2022, când spaniolii au înregistrat noi recorduri de căldură în multe regiuni. Primul val de căldură botezat, cel din iunie anul trecut, a fost Zoe.

La clasificarea valurilor de căldură se ține seama de temperatura diurnă și nocturnă, umiditate și impactul probabil asupra sănătății oamenilor.

Fiecare categorie declanșează anumite măsuri de urgență, ca emiterea de avertizări meteo, campanii de informații publice, deschiderea centrelor de „răcorire” și trimiterea de echipe de prim-ajutor către categoriile de populației vulnerabile.

Programul spaniol este realizat în cooperare cu o fundație americană care a anunțat proiecte asemănătoare în Grecia, dar și în orașe din Statele Unite. În California s-a adoptat o lege de evaluare a valurilor de căldură, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

### Vezi și... ### COP27 | Discuțiile despre climă, într-un moment de criză și de mari disensiuni

Regiuni pe cale de dispariție (pentru oameni)

Autoritățile din Arabia Saudită au anunțat joi, 29 iunie, că la pelerinajul musulman la Mecca au avut de suferit din cauza căldurii peste 2000 de oameni, în condițiile în care temperaturile au urcat până la 48 de grade Celsius.

Ziarul Guardian relatează că la pelerinajul care a durat mai multe zile au participat 1,8 milioane de oameni, inclusiv foarte în vârstă.

Oficialii saudiți nu au dat un bilanț al deceselor, dar Guardian a calculat, după statistici din țările de unde vin pelerinii, că ar fi fost cel puțin 230 de morți.

Printre cei decedați s-a numărat cel mai vârstnic pelerin din Iran, un om de 114 ani. Guardian scrie că pelerinajul anual la locurile sfinte din Arabia Saudită a fost însoțit frecvente de dezastre, inclusiv busculade și atacuri teroriste, dar anul acesta principala problemă a fost căldura.

Condițiile climaterice din zona Golfului Persic sunt atât de dure, încât în 2021 comisia interguvernamentală ONU pentru schimbările climaterice a avertizat că regiunea ar putea deveni de nelocuit până la sfârșitul secolului, când temperaturile maxime de 50 de grade ar putea deveni ceva obișnuit în cursul verii.

### Vezi și... ### Temperaturile ridicate și incendiile au cuprins sudul Europei

El Nino, un accelerator

Acesta nu este nici pe departe primul an cu valuri de căldură extremă pe planetă. Ce este nou vara aceasta față de anii trecuți este „modelul El Nino”, care poate face ca 2023 să devină cel mai călduros de când se fac măsurători la scară globală.

NPR notează că valurile de căldură sunt cea mai importantă cauză de decese provocate de vreme în Statele Unite. Temperaturile extrem de ridicate provoacă nu doar epuizare și deshidratare gravă, dar totodată măresc riscul atacurilor de cord și accidentelor cerebrale.

El Nino ca „accelerator” al schimbărilor climaterice este considerat responsabil și de valul de căldură care urmează să lovească insulele britanice.

Meteorologii avertizează că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un val de căldură-record de până la 40 de grade din ultima parte a lui iulie până spre mijlocul lui august, grație unui „dom de arșiță”. Fenomenul se produce când atmosfera captează aer oceanic fierbinte, cauzând creșterea temperatură.