Iurie Ciocan: „Nu am obiecții la ceea ce face Promo-LEX. Am obiecții față de cum face de această dată”

Interviul dimineții cu autorul unei inițiative controversate împotriva Asociației Promo-Lex.

De zece ani face asta, dar acum i s-ar putea interzice. Asociaţia Promo-LEX, care în ultimii zece ani a monitorizat toate campaniile electorale moldovene şi şi-a făcut publice cu o anumită periodicitate concluziile, este convocată astăzi de Comisia Electorală Centrală, posibil pentru a i se pune în vedere să-şi păstreze de această data observaţiile până după scrutin. Cel care a iniţiat totul este Iurie Ciocan, unul dintre membrii CEC, el şi invitatul nostru matinal.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Iurie Ciocan (CEC)

Europa Liberă: Mulțumim că ați răspuns apelului nostru! Până acum, dle Ciocan, Promo-LEX a dat publicităţii în această campanie două rapoarte. În primul a spus mai ales că PD îşi foloseşte poziţia de partid de guvernare pentru a câştiga capital electoral, prin măriri de salarii şi pensii, în al doilea deja - că Partidul „Şor” a organizat concertele lui Stas Mihailov în aceleaşi scopuri şi a beneficiat de suportul fundaţiei de binefacere afiliată acestui partid. Aş vrea să vă întreb, întâi de toate, cum priviţi aceste observaţii ale Promo-LEX?

Iurie Ciocan: „Deci din start aș vrea să rectific, pentru că cred că mergeți pe o pistă greșită.”

Europa Liberă: De ce?

Iurie Ciocan: „Nu am zis că nu îmi plac rapoartele Promo-LEX, am zis că forma în care sunt prezentate îmi pare incorectă pentru o perioadă electorală.”

Europa Liberă: Oricum, nemulțumit sunteți cumva?

Iurie Ciocan

Iurie Ciocan: „Și vă voi explica de ce. Deci, eu nu am nicio obiecție la cele constatate de către observatori, pentru că asta trebuie să facă observatorii – să monitorizeze și să constate. Obiecția pe care am expus-o ține de forma în care sunt prezentate aceste rapoarte. Dacă urmărim standardele internaționale, într-adevăr, sunt unele prevederi privind rapoartele interimare pe perioada electorală și acele rapoarte poartă un caracter informativ, deci pur statistic, ce a avut loc – s-au constituit organele electorale, s-au înregistrat concurenții electorali, s-a aprobat cutare regulament ori cutare procedură. Dacă luăm în mână și citim raportul nr. 1, raportul nr. 2, ele din abundență descriu deja judecăți de valoare, luări de atitudine, opinii expuse ferm, pe de o parte și pe de altă parte, găsim formulări de genul: „se pare că”, „avem suspiciuni că”...”

Europa Liberă: Dar Promo-LEX face acelaşi lucru de zece ani, o perioadă în care ați fost și Dvs. preşedinte al Comisiei Electorale Centrale. De ce tocmai acum?

Iurie Ciocan: „Cu mare respect încă o dată repet: nu am obiecții la ceea ce face Promo-LEX. Am obiecții la aceea cum face de această dată. Deci, diferența este simplă: nu ce fac ei, pentru că fac...”

### Vezi și... ### Promo-LEX: Campania electorală a început prematur cu cadouri și resurse administrative

Europa Liberă: Deci, Dvs. afirmați că de această dată face ceva diferit Promo-LEX?

Iurie Ciocan: „Face diferit, pentru că intră deja în constatări care trebuie făcute la sfârșitul perioadei electorale și trebuie evaluate la sfârșitul perioadei.”

Europa Liberă: N-am să mă apuc să judec dacă face ceva diferit sau nu, dar trebuie să vă spun că am vorbit în ajun cu Ion Manole, președintele Promo-LEX. L-am întrebat ce crede d-lui despre ceea ce spuneți Dvs. Vă propun să audiem acest scurt interviu, după care revenim la discuție.

Ion Manole

Ion Manole: „Considerăm că este o opinie personală, deși o considerăm greșită din start. Evident, ceea ce observăm și constatăm, și raportăm noi opiniei publice despre ce se întâmplă în campania electorală, de asemenea poate fi considerată respectarea dreptului nostru la libera exprimare.”

Europa Liberă: Dl Ciocan mai zicea deunăzi că a studiat legislația internațională și nu a găsit nicăieri vreo normă care să permită observatorilor să publice astfel de rapoarte intermediare.

Ion Manole: „Noi imediat după aceste declarații am căutat din nou și am găsit aceste prevederi, le vom prezenta la Comisia Electorală Centrală luni, atunci când am fost invitați pentru a discuta pe marginea acestui subiect.”

Europa Liberă: Deci, vreți să spuneți că există prevederi în legislația internațională care permit?

Ion Manole: „Evident, evident.”

Europa Liberă: De ce, dl Manole, trebuie cumva să se afle observații, informații despre felul cum decurge o campanie nu la închiderea urnelor, dar și înainte de asta?

Ion Manole: „Eu aș veni cu o comparație a unui meci de fotbal. Pe teren avem două echipe care se luptă pentru a câștiga, avem și arbitrul care

Trebuie să informăm opinia publică ce se întâmplă, cine și unde greșește, dacă se greșește...

urmărește ca toate regulile să fie respectate de toți și imediat intervine pentru a pedepsi, sancționa sau opri anumite fenomene negative, dar avem și comentatori care comentează atât comportamentul celor de pe teren, cât și al arbitrilor. Respectiv, noi avem un rol destul de important, trebuie să informăm opinia publică ce se întâmplă, cine și unde greșește, dacă se greșește, și de ce nu? atunci când sunt lucruri pozitive sau fenomene pozitive noi de asemenea le comunicăm opiniei publice.”

Europa Liberă: De cât timp faceți aceste rapoarte?

Ion Manole: „Din 2009. Deci avem 10 ani.”

Europa Liberă: Ați avut vreodată nedumeriri, neplăceri de genul celor care sunt acum?

Ion Manole: „Învinuiri întotdeauna au fost absolut din toate părțile. Am avut și reacții inverse. Deci, unele partide au avut o deschidere mai mare, au analizat foarte bine constatările noastre, au aplecat urechea, cum s-ar spune, la recomandările pe care noi le înaintam și le înaintăm la fiecare raport și au înțeles foarte bine rolul nostru și chiar îl apreciază ca un ajutor.”

Europa Liberă: Spuneți-mi, vă puteți imagina că instituțiile statului ar putea da curs cererii dlui Ciocan și interzice aceste rapoarte? Ce s-ar putea întâmpla?

Ion Manole: „Din punctul meu de vedere, juridic vorbind, nu există temei. Sper foarte mult ca această opinie să nu fie împărtășită de restul membrilor Comisiei Electorale Centrale, dar și sper foarte mult ca dl Ciocan să-și revizuiască această părere, pentru că am avut o colaborare foarte bună pe parcursul celor zece ani de activitate a noastră și chiar am avut aprecieri înalte din partea d-lui. Nu știu ce s-a întâmplat de această dată, sper foarte mult că a fost o situație de moment și se va reveni la situația de înainte.”

Europa Liberă: A fost Ion Manole, directorul Promo-LEX. Dl Ciocan, cum priviți? Iată, dl Manole ne îndeamnă să privim rapoartele organizației ca pe un punct de vedere.”

Iurie Ciocan: „Eu vă mulțumesc că ați pus pe post această intervenție, chiar mi-ați ridicat și dispoziția. Exemplul cu meciul de fotbal a fost unul bun, doar că, din punctul meu de vedere, iarăși corect a menționat dl Manole că eu de două ori am subliniat acest lucru. Este la momentul de

Funcția observatorului este să constate, să facă notițe și să prezinte rapoarte...

față opinia mea personală în calitate de membru al comisiei. Promo-LEX, din punctul meu de vedere, în unele momente tinde să fie jucător, pe când trebuie să fie observator. Dacă dorește să fie comentator, din punctul meu de vedere, nici asta nu e OK, pentru că în momentul în care comentezi devii parte a acestui proces.

Funcția observatorului este să constate, să facă notițe și să prezinte rapoarte. Pe de altă parte, noi avem un regulament în baza căruia acredităm observatori. Și iarăși, acest regulament din 2006 este aprobat cu anumite ajustări pe parcurs până în 2018. Și acest regulament menționează clar că observatorii urmează să fie foarte atenți în ceea ce spun, pentru că pot prin luările lor de atitudine influența procesul electoral.”

### Vezi și... ### „Am trecut de la un sistem proporțional la unul mixt de vot în 4 minute...”

Europa Liberă: Dar cum, iată prin ceea ce a spus în ultimele rapoarte Promo-LEX cum influențează procesul?

Iurie Ciocan: „Cum influențează procesul? Vă spun eu influențează procesul, deci prin crearea incertitudinii, prin crearea unor ambiguități, menționând, de exemplu, că Promo-LEX nu este obligat să-și probeze observațiile constatate. Deci, mie nu mi se pare OK. În momentul în care vii cu niște constatări, trebuie să fii și cu materialul factologic, pe de o parte, pe de altă parte, utilizarea unor termeni precum „se pare că”, „avem suspiciuni că”, „apar dubii” la fel nu par OK. Am menționat-o și în ședința Comisiei Electorale Centrale. Am avut perioade în care aveam întâlniri săptămânale, unde Promo-LEX primea răspunsuri la toate întrebările care apăreau în acest proces și în rapoartele prezentate de ei, și încă o dată zic: nu m-am legat de aceste rapoarte, m-am legat de ceea ce se spune în interiorul acestor rapoarte și cum se spune.”

Europa Liberă: Dar după primul raport, dle Ciocan, PD a spus că Promo-LEX nu are la bază vreo metodologie. Vă amintiți acel comunicat, iar raportul...

Iurie Ciocan: „Mai puțin mă interesează ce zice PD ori ce zice oricine altcineva.”

Europa Liberă: Dar Dvs. trebuie să înțelegeți cât de ciudat e că și Dvs. cumva v-ați aliniat, practic, acestor critici.

Iurie Ciocan: „Nu este adevărat, nu este adevărat!”

Europa Liberă: Dar ați spus cam același lucru, că sunt gânduri personale și nu pare să fie o metodologie la bază.

Iurie Ciocan: „În momentul în care un raport este elaborat în lipsa unei metodologii aduse la Comisia Electorală Centrală, desigur că trebuie să constatăm acest lucru. Deci, eu am întrebat chiar în ședință publică președintele comisiei, dacă a fost furnizată la comisie ori a fost prezentată la comisie o așa metodologie. Nu a fost! Deci, astăzi noi nu cunoaștem...”

Europa Liberă: Astăzi o să aibă loc această discuție, din câte înțeleg, cu Promo-LEX.

Iurie Ciocan: „Da, eu o aștept cu mare nerăbdare.”

Europa Liberă: Care este intenția Dvs.? Ce o să cereți în cadrul acestor discuții?

Iurie Ciocan: „Apropo este eronată ideea că doresc sistarea acestor rapoarte. Nu este corect.”

Europa Liberă: Nu doriți?

Iurie Ciocan: „Eu vreau să propun colegilor de la Promo-LEX să vină cu anumite corecții de expunere. Nu mai mult.”

Europa Liberă: E limpede.

Iurie Ciocan: „Corecții de expunere, formulările, acest lucru mie mi-a creat deranj, pentru că dânșii vin cu constatări ferme, spunând că, uite, cutărică, cutărică, cutărică a comis cutare și cutare încălcări, pe când chiar la început, pe pagina 2 scriu că noi, Promo-LEX, adică, nu are obligația să probeze cele menționate. Atunci, eu un pic sunt în confuzie, nu știu cum să reacționez.”

### Vezi și... ### Iurie Ciocan: „Puterea e în mâinile omului, dacă o să alegem un Parlament cu 10% înseamnă că noi asta merităm”

Europa Liberă: Dar dincolo de ce spune în spun în rapoarte Promo-LEX puneți la îndoială veridicitatea sau autenticitatea acestor observații?

Iurie Ciocan: „Eu vorbesc acum nu de cele constatate, vorbesc de interpretarea lor. Deci, nu știu, cred că a treia oară spun acest lucru: nu mă deranjează ceea ce spun ori ceea ce constată, de fapt, mă deranjează aceea cum spun acest lucru și cum îl interpretează.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, Dvs. probabil ați văzut că ați fost acuzat că atacați societatea civilă.

Iurie Ciocan: „Nu mă deranjează acest lucru.”

### Vezi și... ### Moldova preelectorală – confuzie, decepție și manevre impure

Europa Liberă: Cum contribuie totuși acest demers al Dvs. la consolidarea societății civile, o societate civilă pe a cărei importanță stăruie mereu și ambasadorii, și Delegația Uniunii Europene?

Iurie Ciocan: „Cer scuze. Eu în afară de o singură organizație care s-ar preocupa de organizarea alegerilor nu cunosc alta, așa că nu este OK să folosiți un termen la plural. Din punctul meu de vedere, acest domeniu deja tinde a fi monopolizat, așa că nu folosiți termenul la plural, folosim termenul la singular. O singură instituție.”

Europa Liberă: Ce aveți în vedere?

Iurie Ciocan: „Am în vedere că o singură instituție în toată țara noastră se ocupă de acest domeniu și eu încă o dată repet: nu am nimic cu ei, să-și facă munca așa cum trebuie s-o facă. Doar atât! Și nu mă deranjează că au constatat că a făcut un partid ori a făcut alt partid, pentru că eu am citit cu mare atenție și am ascultat cu mare atenție prezentările atât raportului 1, cât și raportului 2. Colegii de la Promo-LEX s-au referit la activitatea mai multor partide. Deci nu mă interesează partea politică a acestor rapoarte, mă interesează forma în care se expun, pentru că cred că se face o intervenție nepotrivită în opinia publică. Or, observatorii nu pot fi formatori de opinie. Las’ să meargă să comenteze la televiziune, la radio, în conferințe de presă. Dânșii au obligația să observe. Și iarăși, dacă revin la regulament, scrie în felul următor: „să se abțină să facă orice comentarii în public”. Pentru că procesul electoral este un proces foarte sensibil, foarte gingaș, trebuie în mănuși albe de lucrul în procesul electoral.”

Europa Liberă: O să urmărim și noi aceste discuții sau rezultatul, dacă nu vor fi cu ușile deschise. Vă mulțumim, dle Ciocan, pentru explicațiile Dvs. și vă mai invităm la Europa Liberă.

Iurie Ciocan: „Pentru puțin.”